16. sajandi käsiraamat: lehtsalat paljastab naise neitsilikkuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehtsalat
Lehtsalat Foto: SCANPIX

Suurbritannias Londoni keemiaühingu arhiivist avastati 16. sajandist pärit käsiraamat «De Secretis Mulerium» (Naiste kohta käivad saladused).

Teos on välja antud 1505. aastal ning selles on naiste kohta üsna mitmeid kummalisusi, kirjutab metro.co.uk.

Asjatundjate arvates kirjutas selle meestele mõeldud käsiraamatu teoloog, dominikaani munk ja Regensburgi piiskop Albertus Magnus ehk Püha Albert Suur.  See jumalasulane elas aga märgatavalt varem – 13. sajandil. Arvatakse, et see teos levis esialgu käsikirja kujul.

Seal on mitmeid soovitusi meestele, kuidas naistest aru saada ning naiste juures ühte-teist ära tunda.

Näiteks soovitatakse naise neitsilikkuse kindlaks tegemiseks anda naisele lehtsalatit nuusutada. Kui naisel tekivad pärast nuusutamist kõhuhädad ja ta tahab WCsse minna, siis ei ole ta enam neitsi.

Ka on seal kirjas, et menstruatsioonitsükli teatud etapil on naised võimelised pilguga looma tapma.

Rasedusaegsed kummalised isud kirjutatakse aga saatana arvele.

Mehed, kes soovivad poega saada, peaksid oma naisele sisse jootma veini, mille hulka on segatud emase jänese kuivatatud sugu- ja siseelunditest tehtud pulbrit.

Raseduse ajal saavad mehed naiste rindade järgi kindlaks teha, kas sünnib poiss või tüdruk. Kui raseda vasem rind on paremast suurem, siis tüdruk. Kui parem rind suurem, siis poiss.

Seda teost peetakse oma ajastus, milleks on keskaeg, üheks edumeelsemaks.

«Autor püüdis meestele anda juhiseid, kuidas naistega toime tulla. Kui varasemad autorid soovitasid nii-öelda mõistmatute «naisteasjade» puhul vägivalda kasutada ning naine isegi tappa, siis tema mitte,» sõnas teose ladina keelset inglise keelde tõlkinud Helen Rodnite Lemay.

Lemay lisas, et keskajal oli naisi üsna lihtne nõiaks tembeldada ning tuleriidal põletada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles