FBI silmis on USA tuntud bänd ja tema fännid kuritegelik grupeering

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insane Clown Posse bändi moodustavad Joseph Bruce, lavanimega Violent J (vasakul) ja Joseph Utsler, lavanimega Shaggy 2 Dope
Insane Clown Posse bändi moodustavad Joseph Bruce, lavanimega Violent J (vasakul) ja Joseph Utsler, lavanimega Shaggy 2 Dope Foto: JAMES LAWLER DUGGAN/REUTERS/Scanpis

Ameerika Ühendriikide Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) pani kuritegelike grupeeringute nimekirja USAs väga populaarse Insane Clown Posse (ICP) bändi, mis tõi kaasa fännide väljaastumise.

USA meedia teatel leidis möödunud nädalalõpul Washingtonis aset mitu ICP fännide meeleavaldust, millest üks toimus Valgele Majala üsna lähedal asuva Lincoln Memoriali juures.

Insane Clown Posse fännide demonstratsioon Washingtonis
Insane Clown Posse fännide demonstratsioon Washingtonis Foto: PAUL J. RICHARDS/AFP/Scanpix

Kohal olnud sõnasid meediale, et ICP ja fännide puhul ei ole tegemist kuritegeliku grupeeringu ja selle toetajatega, vaid  keskmisest erineva muusika austajatega.

FBI teatel moodustab ICP, mis koosneb duost Violent J (kodanikunimega Joseph Bruce) ja Shaggy 2 Dope (kodanikunimega Joseph Utsler) koos oma fännide ja plaadifirmaga Psychopatic Record lõdvalt seotud hübriidgängi. Põhjendati, et paar selle bändi fänni on pannud toime tõsiseid kuritegusid ja nad on saanud karistada.

Insane Clown Posse bändi moodustavad Joseph Bruce, lavanimega Violent J (vasakul) ja Joseph Utsler, lavanimega Shaggy 2 Dope
Insane Clown Posse bändi moodustavad Joseph Bruce, lavanimega Violent J (vasakul) ja Joseph Utsler, lavanimega Shaggy 2 Dope Foto: JAMES LAWLER DUGGAN/REUTERS/Scanpis

FBI esindaja teatas väljaandele Politico, et end juggaloteks nimetavad fännid pandi kuritegelike grupeeringute nimekirja vaid neljas osariigis, kus nüüdseks on see tühistatud.

ICP advokaatide arvates jätkab nii politsei kui FBI bändi liikmete ja nende toetajate ahistamist, mis on toonud nii mõnelegi fännile kaasa raskusi töökohas ja õpingutes.

Mitmed ICP fännid võtsid sotsiaalmeedias sõna teatades, et bänd ja fännid on üks pere ja neid ei saa lahutada.

Insane Clown Posse fänn
Insane Clown Posse fänn Foto: PAUL J. RICHARDS/AFP/Scanpix

ICP fännidel on komme oma nägu värvida, jättes mulje kas klounist või halloweeni tegelasest. Lisaks pritsitakse üksteist odava Faygo limonaadi ja loobitakse rämpstoiduga.  

Politsei sõnul kaasneb ICP kontsertidega alati vägivald, mida vahel on üsna keeruline ohjeldada.

Muusikaekspertide sõnul saab ICP muusika liigitada hip-hopiks, milles on ka räppmetalli, samas sisaldab nende lüürika palju vägivallale viitavat.

Muusikakriitikute arvates on ICPd keeruline mõne teise bändiga võrrelda, kuna nad on segu nagu mitmest bändist. Neis on ühendatud Kissi näomaalingud, Beastie Boysi algusaegade etteasted ja showmaadlus. ICP fänne juggaloid peetakse USAs kultuurinähtuseks, mida seostatakse vägivalla, ühiskonnavastaste protestide ja ka allmaailmaga.

Bänd end kriminaalideks ei pea ja nende arvates on nii nende kui nende fännidega käitutud ebaõiglaselt.

Washingtonis meelt avaldanud toetasid väljaastumisega lisaks bändile ka oma pereliikmeid ja sõpru, kes ICP toetajatena on sattunud võimude diskrimiseerimise alla.

Insane Clown Posse fännide väljaastumine
Insane Clown Posse fännide väljaastumine Foto: PAUL J. RICHARDS/AFP/Scanpix

«Tean inimesi, kes on ICP fännina kaotanud kodu ja lapse hooldusõiguse ehk see pere lõhuti julmalt,» sõnas Detroidist Washingtoni protestima tulnu.

Teine lisas, et ICP fännide kogunemised toimuvad üks kord aastas ning iga aastaga on korraldamine läinud raskemaks, kuna võimud ei anna avaliku kogunemise luba ja hotellid ei taha fänne majutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles