Videod: millised on kõige populaarsemad vandenõuteooriad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaart, mis kujutab lamedat Maad
Kaart, mis kujutab lamedat Maad Foto: Wikipedia.org

Internet ja sotsiaalmeedia on kõigi võimaluste allikas, kus lisaks tõsistele ja tegelikele uudistele ja informatsioonile levivad ka libauudised ja vandenõuteooriad.

Internetis on populaarsed tulnukad, reptiilid, uus maailmakord, maailmalõpp, kuulsuste surm ja veel palju muud.

Shortlist.com tõi ära kõige populaarsemad vandenõuteooriad:

Kaart, mis kujutab lamedat Maad / wikipedia.org
Kaart, mis kujutab lamedat Maad / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Meie planeet Maa on lame – Lameda Maa Ühing loodi 19. sajandi alguses inglasest leiutaja Samuel Birley Rowbothami poolt, kuid see ühing on tegev ka tänapäeval. Nende teooria kohaselt on meie planeet lame nagu taldrik ning nad eitavad kõike, mis tõendab, et Maa on ümmargune, samas üritades vildaka füüsika abil näidata Maa lamedust. Lameda Maa teoreetikute sõnul valetavad nii USA kosmoseagentuur NASA kui teiste riikide kosmoseagentuurid kosmosemissioonide ja ka Kuul käimise kohta. Juba iidsed kultuurid olevat teadnud, et nimkond elab «taldrikul», mida katab kuppel, mille kohal liiguvad Päike ja Kuu.

Täiskuu
Täiskuu Foto: imago stock&people/imago/blickwinkel/Scanpix

Kuud ei ole tegelikult olemas – kõik teavad, et meie planeedi Maa kaaslaseks on Kuu, kuid siiski leidub ka neid, kes seda eitavad. Viimasel ajal on kõige enam sellel teemal võtnud sõna inglasest teoreetik David Icke, kelle arvates on Kuu hologramm, mille abil maavälised kurjad jõud inimkonda mõjutavad. Samuti on välja käidud teooria, et Kuu on seest tühi ja selles asub Maad jälgivate tulnukate baas.  

Planeet Maa
Planeet Maa Foto: Uncredited/AP/Scanpix

Maa on seest tühi ja selle sees on teine planeet, mis on koduks paljudele kadunud tsivilisatsioonidele ja ka end varjavatele natsidele – selle teooria pooldajad on veendunud, et meie planeedilt kadunud tsivilisatsioonid ei kadunut täielikult, vaid nad jätkavad eksisteerimist meie planeedi sees. Sama kehtib ka paljude natside kohta, kelle jälile ei ole natiskurjategijaid jahtiv Simon Wiesenthali keskus jõudnud. Oletatakse, et Maa sees elajad käivad vahel Maa peal ja neid aetakse segamini tulnukatega.

Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Natsi-Saksamaa juht Adolf Hitler põgenes 1945. aastal Berliinist ja jõudis Lõuna-Ameerikasse, kus ta elas aastakümneid rahulikku  elu – see teooria muutus väga populaarseks 1970. aastatel, kui selgus, et koonduslaagrites julmi inimkatseid teinud arst Josef Mengele tõesti elas Lõuna-Ameerikas. Kuid veel nüüdki on inimesi, kelle arvates pääses Hitler koos Mengelega Lõuna-Ameerikasse, olles seal tänu indiaanlastele leidnud igavese nooruse allika ja on nüüdsetel andmetel 128-aastane. Vandenõuteoreetikute arvates on Hitler oma salakohast aastaid maailma poliitikat mõjutanud, olles näiteks 11. septembril 2001 USAs toime pandud terrorirünnakute taga. Ühe teooria kohaselt suri Hitler 1984. aastal Brasiilias, olles 94-aastane, teistel andmetel aga 1962. aastal Argetinas, olles 73-aastane.

Suur hadronite põrguti
Suur hadronite põrguti Foto: PIERRE ALBOUY/REUTERS/Scanpix
Vana-Egiptuse jumala Osirise kuju
Vana-Egiptuse jumala Osirise kuju Foto: FRANCOIS GUILLOT/AFP/Scanpix

Šveitsis Euroopa Tuumauuringute Keskuses asuva Suure osakeste põrguti (Large Hardon Collider) eesmärgiks on Vana-Egiptuse jumala elluäratamine – vandenõuteoreetikute sõnul ei uurita seal laetud osakeste kokkupõrkel tekkivaid senitundmatuid osakesi, vaid see on portaal, mille abil Vana-Egiptuse surmajumal Osiris ellu äratada ja selle tõttu on seal toimuv, mis on seotud musta maagia, loitsude ja muu sarnasega, väga hästi varjatud.

Egiptuses Giza platool asuvad iidsed püramiidid / AFP/Scanpix
Egiptuses Giza platool asuvad iidsed püramiidid / AFP/Scanpix Foto: AFP/SCANPIX
Hiidsisalikud
Hiidsisalikud Foto: General/Scanpix

Vana-Egiptuse püramiide ehitamisel kasutati hiidsisalikke – mitmed kristlikud jutlustajad ja vandenõuteoreetikud pooldavad seda teooriat, viidates piibli Vana testamendi Iiobi raamatule, kus see kirjas olevat. Selle teooria levitajaks on Maltal tegutsev pastor Vince Fenech, kelle arvates ekisteerisid inimesed ja dinosaurused kaua aega koos.

Saddam Hussein
Saddam Hussein Foto: -/AFP/Scanpix

Iraagi presidendil Saddam Husseinil oli Tähevärav ja ta suutis teleporteeruda teistele planeetidele – internetis leviva teooria kohaselt tegeles Hussein maaväliste jõududega ja hoidis väidetavalt ära mitu tulnukate rünnakut Maale. See teooria muutus eriti populaarseks pärast tema tabamist 2003 USA armee poolt. Ta pooldajad üritasid temast positiivset kuvandit luua, kaasates tulnukad.  Hussein, kes oli Iraagi president 1979 – 2003, hukati 2006. aastal Bagdadi süüdistatuna inimsusevastastes kuritegudes.

Barack Obama ja Donald Trump.
Barack Obama ja Donald Trump. Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/Scanpix

USA presidendid suudavad kontrollida ilma ja kliimamuutust -  vandenõuteoreetikute sõnul olid nii president Barack Obamal kui on nüüdsel presidendil Donald Trumpil vahendid, mille abil nad saavad ilma mõjutada, et takistada selle abil Valge Maja ja valitsuse saladuste ilmsiks tulemist. Suured looduskatastroofid nagu orkaanid panevad inimesed enda elu eest võitlema ja valitsus saab mängida «head onu», kes kodanikke aitab.

Maailmalõpp?
Maailmalõpp? Foto: Panther Media/Scanpix

Firma Apple rakendustarkvara Siri abil saab maailmalõppu ennustada – tegemist on tarkvaraga, mis reageerib inimhäälele, andes küsimustele vastuseid. Kui näiteks öelda kindel kuupäev ja aasta, siis võib ta anda vastuseks, et «avanevad Hadeses väravad» ehk saabub maailmalõpp. Vandenõuteoreetikute sõnul peaks maailmalõpp saabuma juba lähiajal,  selle nädala laupäeval 23. septembril.

Kaader filmist «Matrix», pildil Keanu Reeves
Kaader filmist «Matrix», pildil Keanu Reeves Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Inimkond on vangistatud maatriksisse – USAs Räniorus tegutsevad tehnoloogiamiljardärid olevat veendunud, et  me elame virtuaalses reaalsuses ja inimkond tuleb sellest vabastada. Väidetavalt on need nutikad, kaasa arvatud Facebooki asutaja Mark Zuckerberg  kaasanud teadlased, et koostöös sellest välja murda.

Vandenõuteoreetikute teooria kohaselt on «Matrixi» filmisaaga taga just Ränioru mehed, kes andsid linateoste abil mõista inimkonna vangistatusest. Filmi peategelast, häkker Neot kehastab Keanu Reeves, kes kohtub salapärase Morpheusega ( Laurence Fishburn), kes annab talle valida, kas elada vales edasi või ärgata üles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles