Naistele muutub abielu kiiremini rutiiniks kui meestele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistele muutub abielu kiiremini rutiiniks kui meestele
Naistele muutub abielu kiiremini rutiiniks kui meestele Foto: SCANPIX

Kanadas Winnipegi ülikoolis tehtud uuring näitas, et abielu muutub naistele rutem rutiiniks kui meestele.

Uuring paljastas, et kui mehed tüdinevad kooselupartnerist kiiresti, siis abielus olles nad abikaasast nii kiiresti ei tüdine, kirjutab Daily Mail.

Uuringus osales 88 paari, kellest üks paar oli abielus olnud 36 aastat. Neil tuli vastata küsimustikule, millega mõõdeti ka abielus tekkivat igavust, tüdimust ja rutiini.

Esimeses katses tuli kirjeldada, milles tüdimus seisneb. Teises katses olid aga ette antud sõnad, millega igavust ja tüdimust kirjeldada sai.

Kõige enam valiti lihtsalt sõna «igav», mille all mõisteti üldjoontes nalja, diskussioonide ja romantika puudumist.

Ka valisid paljud vastanud abielulist rutiini ja tüdimust kirjeldama lause «Abielu on nagu töö, mis nõuab ära tegemist».

Osa vastanutest kurtis, et algusaegadel olid «nende kõhus liblikad» ning erutus, kuid nüüdseks on need kadunud. Samuti tunti, et ollakse lihtsalt oma abikaasa varjud.

Kolmanda testiga uuriti tüdimust «Suhete igavuse skaalal». Selles olid ära toodud mitmed igavust tähistavad sõnad, kuid kas psühholoogilised mõisted.

Psühholoogid rõhutasid huvitavat nüanssi, et abielu peeti rohkem igavamaks kui lihtsalt paarina koos elamist. Selle juures ei mänginud mitte mingit rolli asjaolu, kui kaua paar oli koos olnud.

«Kohtingu faasis ja vabaabielus paaridel on vähem igavust, kuna nad ei pruugi jõudagi abielu ja täie tüdimuseni. Nad saavad enne kõrvale astuda ja suhte lõpetada,» selgitas uuringut juhtinud Beverley Fehr.

Fehr lisas, et küsiti ka, mis on pikaajalise suhte ja armastuse hävitajaks. Vastanud tõid esile konflikti, petmise ja isekuse.

Kuid kõige enam oli vastuste seas siiski igavust ja tüdimust.

«See ei ole üllatus, sest pikka aega koos olevad paarid tunnevad teineteist igast küljest ning uut avastada on väga vähe. Naised siiski tüdivad abielust kiiremini kui mehed, eriti veel siis, kui romantikat napib,» selgitas uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles