Imre Sooäär: Linnahalli sein tuleks lasta kunstnikul lõpuni maalida

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Sooäär
Imre Sooäär Foto: Madis Sinivee

Eelmise nädalal tekkis riigikogu liikme, keskerakondlase Märt Sultsi eestvedamisel Tallinna Linnahalli fassaadile suuremõõtmeline seinamaaling. Muinsuskaitsele meelhärmi valmistava taiese autorid on Tallinna Kunstigümnaasiumi noored, Kopli kunstigümnaasiumi noored ning Piradose tänavakunstnikud.

Märt Sults lasi Linnahallile joonistada seinamaalingud.
Märt Sults lasi Linnahallile joonistada seinamaalingud. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Muinsuskaitseamet pidas isetegevust arhitektuurimälestise kallal lubamatuks.

«Tallinna Linnahall on mälestis. Ükskõik, mida seal tehakse kas siis tema välisilme muutmisel või ehituslikult, tuleb seda teha projektikohaselt ja muinsuskaitsega kooskõlastatult. Igasugune isetegevus ei ole seaduslik ja me ei saa seda aktsepteerida mitte kuidagi, mingil viisil,» kommenteeris muinsuskaitseameti peadirektori Siim Raie eelmisel nädalal Aktuaalses Kaameras.

«Ilmselge on see, et mis iganes seal täna on tehtud, see tuleb likvideerida ja mälestise säilimise eest vastutab mälestise omanik, kelleks on Linnahalli Sihtasutus ja Tallinna linn,» lisas Raie.
Keskerakondlasest parlamendisaadik Märt Sults ise oma tegevuses rikkumist ei näe.
«Siin ongi nüüd valikute küsimus, kuidas seadust tõlgendada - et kas üks asi on lõhkumine, räämamine või on ta hoopis säilitamine, kaunistamine. See on meie kõige ilusam koht, Eesti rand, kus on Kultuurikatel, kus on kõik kohad, ja sinna juurde teha Eesti ajalugu kajastav kunstiteos, mis on samal ajal konservant,» vastas süüdistustele Sults ise.
 

Märt Sults lasi Linnahallile joonistada seinamaalingud.
Märt Sults lasi Linnahallile joonistada seinamaalingud. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Mõisahärra ja endine riigikoguliige Imre Sooäär jagab arvamust sotsiaalmeedia vahendusel:
«Mina arvan, et Silver Seeblumil tuleks lasta Linnahalli sein maha pesemise asemel lõpuni maalida. Alles siis saab hinnata selle kunstilist väärtust. Pooliku teose eemaldamine on veel nõmedam ja teeb Sultsist märtri, mida viimane ootabki. Usun kunstniku siirast ülestunnistust, et tema teada oli kooskõlastus olemas. Kavand on omanäoline ja igal juhul parem ajutine lahendus, kui selle all olnud grafiti-roppused, mille pärast oleme juba korduvalt pidanud Eesti EL eesistumise kõrgete väliskülaliste ees piinlikkust tundma sealt mööda jalutades. Katla ette ehitati isegi ajutine sinikollane pulkadest barjäär, et selle taga olevat linnahalli õudust kaamerate eest varjata. Ajutist lahendust toetab ka arhitekt Raine Karp. Riigikogu liige Märt Sults tuleks aga valetamise ja seaduse rikkumise eest vastutusele võtta. Nii ikka asju ei aeta, kui tal oli selgelt Muinsuskaitseametilt eitav vastus. Mees peab oma tegude ja noorte kunstnike lollitamise eest vastutama. Ka ajutised kunstiteosed on linnaruumis muideks väga teretulnud. Mäletate vahvat põhuteatrit, mille kadumine paljusid kurvastas? Kui asju oleks normaalselt aetud poleks täna Silveri kahtlemata eesti kõigi aegade ühe mastaapsema kunstiteosega sellist konflikti. See oli Sultsil selgelt enda valimistel upitamise aktsioon, mitte siiras soov kunsti teha. Või mida teie sõbrad arvate?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles