Laigulised vutimunad säästavad värvimistööst

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vutte võib koduski kasvatada, üks lind annab aastas üle 300 muna.
Vutte võib koduski kasvatada, üks lind annab aastas üle 300 muna. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kes munade värvimisega mässata ei viitsi, võib homseks lauale tõsta hoopis põnevalt pruunilaigulised vutimunad. Ehkki kanamunadest oluliselt tillemad, on teadlased vutimunad tervislikumaks tunnistanud.

Tartumaal asuvas Eesti suurimas Järveotsa vutifarmis olid sel nädalal kibekiired tööpäevad, et kümned tuhanded munad pakitud ja kaupluste poole teele saadetud saaksid. “Nagu mõnel teisel ametikohal jõulude eel, on meil kõige kiirem aeg enne lihavõttepühi,” tähendas vutifarmi zootehnik Olli Reimand. “Praegu ostetakse nii palju vutimune, et me ei jõua kogu nõudlust rahuldada.”

Pisikesed munatootjad

Järveotsal on munevaid linde 30 000, teist niisama palju noorlinde.

Vutid on kanadest oluliselt pisemad. “300grammine on juba suur lind,” sõnas Reimand. Esimese muna annab vutt 45päevasena ja farmis teeb ta seda tööd kümme kuud, kuid kodus peetavad linnud võivad muneda kolm aastat. Üks lind annab aastas 310 või isegi rohkem muna.

Kui kanamune ei soovitata süüa üle kolme nädalas, siis suure toiteväärtusega vutimune võib süüa iga päev. Kolme-nelja kuu vältel nelja vutimuna söömine päevas pidavat vähendama infarktiohtu poole võrra. Neid mune võivad proovida süüa needki, kes kanamunadele allergilised.

Vutifarmi omanik Ülo Pullisaar soovitab organismi turgutamiseks teha kuuajalise kuuri, mille kestel iga päev enne hommikusööki juua neli toorest vutimuna. Soovi korral võib munad segada mahla sisse.

Valmib kiirelt

Vutimunade keetmiseks tuleb need asetada külma veega täidetud potti. Kui vesi hakkab keema, on vutimuna veel vedel, söömiseks parajalt kõva muna annab poolteist minutit keemist. Keedu ajal võib mune aeg-ajalt segada, et munakollane ei vajuks ühele küljele.

Kui aga plaanis mune praadida, siis imekiire valmimisaja tõttu neid järgemööda otse pannile lüüa ei tasu. Arukas oleks kõik munad esmalt tassi lüüa ja sealt korraga pannile valada. “Pannil ei tohiks lasta neil liialt ära kuivada, kollane peaks jääma pisut vedelaks,” soovitas Reimand. “Peekoni ja maitserohelisega saab vutimunadest väga hea omleti.”

Läinud kuul sai Järveotsal valmis uus farmiosa, kus kasvatatakse lihaks minevaid linde. Kui farm saavutab täisvõimsuse, on lootust, et ehk hakkab Pärnu poelettidelgi nägema vutiliha. Seni võib seda otsida laatadelt üle Eesti, kuhu Järveotsa farmi inimesed oma toodetega välja minna plaanivad.

Kel soov ise kodus vutte kasvatada, olgu lisatud, et Järveotsa farm müüb igal kevadel kuuvanuseid vutitibusid. Kuni 20 lindu ühele inimesele, sest muidu kõigile soovijaile ei jätku. Ühele perele piisaks ilmselt kümnest linnustki, sest neilt saab päevas 7-8 muna.



Täismehe hommikueine

8-12 vutimuna

80-120 g viilutatud suitsupeekonit

tilli

aroomisoola

rohelist sibulat

Pange peekoniviilud praadima, lööge munad kaussi, mõne hetke pärast võite munad pannile valada. Kui munavalge hakkab hüübima, võtke pann pliidilt, lisage tillipulber ja roheline sibul, maitsestage soolaga. Sööge kõrvale sepikut või heledamat teraleiba ja rüübake kohvi.

Kui sel päeval jääb lõunasöök vahele, siis enne õhtut te seda ei märkagi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles