Video: prantslasest tuletõrjuja avalikustas printsess Diana viimased sõnad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Diana Patrick Demarchelier´i fotol
Printsess Diana Patrick Demarchelier´i fotol Foto: Vida Press

Prantslasest tuletõrjuja Xavier Gourmelon oli üks esimesi, kes 31. augustil 1997 varajasel tunnil Pariisis Pont d’ Alma silla tunnelis aset leidnud liiklusõnnetuspaika jõudis.

Eile möödus Diana surmast 20 aastat ning teda mälestasid tuhanded inimesed nii Ühendkuningriigis, Pranstusmaal kui maailma teistes paikades, edastab AFP. 

Printsess Diana 20. surma-aastapäev, teda mälestatakse nii Ühendkuningriigis kui Prantsusmaal
Printsess Diana 20. surma-aastapäev, teda mälestatakse nii Ühendkuningriigis kui Prantsusmaal Foto: SANG TAN/AP/Scanpix

Printsess Dianat meenutasid ka ta pojad, prints William ja prints Harry, kes olid ema surres vastavalt 15- aastane ja 12-aastane.

William ja Harry avaldasid Kensingtoni palee ees printsess Dianale austust / Scanpix
William ja Harry avaldasid Kensingtoni palee ees printsess Dianale austust / Scanpix Foto: SCANPIX

Williami sõnul oli ta emal väga ebatavaline, kuid samas inimlik huumorimeel ning Harry arvates oleks ta ema olnud kiiksuga vanaema.

Prantslasest tuletõrjuja Xavier Gurmelon andis seoses eilse aastapäevaga telekanalile ITV intervjuu teatades, et ta kuulis printsess Diana viimaseid sõnu, mida ta õnnetusautos ütles.

 «Nägin kannatada saanud ja mõlkis autos blondide juustega naist, kes oli auto põrandal. Ta tuli teadvusele ja küsis minult «Jumal küll, mis juhtus?». Ma ei teadnud siis, et tegemist on printsess Dianaga, kuid ma üritasin teda rahustada, et parameedikud on kohal ja temaga tegeletakse, kuid ta kaotas uuesti teadvuse,» teatas tuletõrjuja.

Printsess Diana ja ta kaaskonna autovrakk 31. augustil 1997 Pont d' Alma tunnelis
Printsess Diana ja ta kaaskonna autovrakk 31. augustil 1997 Pont d' Alma tunnelis Foto: PIERRE BOUSSEL/AFP/Scanpix

Tuletõrjujatel ja parameedikutel võttis aega enne, kui nad ta mõlkis autost kätte said ja Pariisi  Hôpital universitaire Pitié-Salpêtrière haiglasse viisid. Printsessil tekkis mitmel korral südame seiskumine, ta südant üritati ka haiglas tööle saada, kuid ei õnnestunud. Haigla teatel suri Diana 31. augustil 1997 kell 4.00 varahommikul kohaliku aja järgi.

Printsess Diana (1992) / Scanpix
Printsess Diana (1992) / Scanpix Foto: SCANPIX

Gourmeloni sõnul lootis ta, et autos olnud naine, kes osutus printsess Dianaks, jääb ellu, kuid ei jäänud ja see oli talle šokiks.

«Mulle ei jäänud õnnetuskohas muljet, et ta võiks surra, sest ta suutis rääkida. Igatahes kiirabiautos ja haiglasse saabumisel oli ta veel elus. Haigla ja võimud teatasid samal päeval ta surmast, kuid ma tõesti arvasin, et ta jääb ellu,» lausus tuletõrjuja.

Printsessi surm tekitas Suurbritannias leina, millist ei olnud seal varem nähtud. Kuninglik pere eesotsas kuninganna Elizabeth II oli Diana surmast teada saamise ajal Šotimaal Balmorali lossis puhkamas. Kuninganna ja Diana eksmees, prints Charles ei reageerinud kohe ja see tegi rahva rahutuks.

Elizabeth II
Elizabeth II Foto: Carl Court/AFP/Scanpix
Printsess Diana ja prints Charles 1991. aastal
Printsess Diana ja prints Charles 1991. aastal Foto: DAVE CAULKIN/AP/Scanpix

Kuninglik pere sai lõpuks aru, et nad ei saa end kaua peita. Prints Charles läks koos Diana õdedega Pariisi ja tõi Diana surnukeha Londonisse.

Printsess Diana matusetseremoonia toimus 6. septembril 1997 Westminster Abbeys, seda jälgisid kohapeal Londonis ja televisiooni vahendusel miljonid inimesed.

Printsess Diana matus. Pildil vasakult krahv Charles Spencer, prints William, prints Harry ja prints Charles
Printsess Diana matus. Pildil vasakult krahv Charles Spencer, prints William, prints Harry ja prints Charles Foto: KIERAN DOHERTY/REUTERS/Scanpix

Seni levivad vandenõuteooriad, et Briti kuningliku pere on mingil viisil seotud Pariisis toimunud autoõnnetusega, mis Dianalt elu võttis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles