Pildid ja video: Venemaal nõutakse tsaar Nikolai II armukesest rääkiva filmi keelamist (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal lahvatas skandaal režissöör Aleksei Utšiteli uue filmi «Matilda» ümber, kuna äärmuskonservatiivide arvates näitab see viimast tsaari Nikolai II halvas valguses ja nad nõuavad selle keelamist.

Vene meedia teatel tegid filmi vastased eile varahommikul Peterburis  Molotovi kokteili ehk süütepudelitega rünnaku hoonele, milles asub ka Utšiteli filmistuudio kontor.  

Režissöör Aleksei Utšitel
Režissöör Aleksei Utšitel Foto: Pavel Golovkin/AP

Peterburi tuletõrje teatel said nad kontorihoonesse väljakutse ja põleng saadi kiiresti kontrolli alla.

Vene meedia andmetel pääses stuudio suuremast kahjust, sest ründajad ei tabanud otse stuudiot, vaid sellega samas majas asuvate firmade kontoreid.

Režissöör Utšitel on veendunud, et see rünnak oli suunatud tema ja ta uue filmi «Matilda» vastu.

«Oleme mitu korda kontakteerunud politseiga, kuna agressiivsed isikud ja organisatsioonid on ähvardanud nii meid kui ka kinosid, kus filmi «Matilda» näitama hakatakse. Võimude tegevusetus on põhjuseks, mis sellised sündmused saavad aset leida,» sõnas režissöör.

Utšiteli arvates ei olnud juhus, et süütepudelirünnak tehti samal päeval, kui on temal ja filmi peategelasel Mathilde Krzesinskal sünnipäev.

Linateos «Matilda» räägib Venemaa viimase tsaari Nikolai II ja keiserlikus balletis tantsinud poolatarist baleriini Mathilde Krzesinska armusuhtest.

Kaader filmist «Matilda». Pildil Michalina Olszanska
Kaader filmist «Matilda». Pildil Michalina Olszanska Foto: /AP
Saksa näitleja Lars Eidinger Nikolai II rollis
Saksa näitleja Lars Eidinger Nikolai II rollis Foto: /AP

Filmi esilinastus on oktoobri lõpus, kuid alates selle valmimisest on filmi nii ülistatud kui kritiseeritud.

Äärmuslikud õigeusklikud ja teised äärmuskonservatiivid peavad seda filmi Nikolai II mainet kahjustavaks, kuigi tegemist on tõsielulistel sündmustel põhineva linateosega.

Vene äärmusõigeusklikud nõuavad linateose «Matilda» keelamist
Vene äärmusõigeusklikud nõuavad linateose «Matilda» keelamist Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Õigeusu kirik näeb filmis rünnakut Nikolai II ja ta pere vastu. 1917. aastal Jekaterinburgis bolševike poolt maha lastud tsaaripere kuulutati 2000. aastal pühakuteks.

Venemaa äärmusõigeusklikud protestivad filmi «Matilda» vastu
Venemaa äärmusõigeusklikud protestivad filmi «Matilda» vastu Foto: MLADEN ANTONOV/AFP

Kõige enam on selle filmi vastu sõna võtnud duumasaadik Natalja Poklonskaja, kes nõuab prokuratuuri kontrollimist, kas see film rikub Venemaal kehtivaid seadusi, kaasa arvatud seda, mis keelab usklike tunnete riivamist ja solvamist.  

Vene duumasaadik Natalja Poklonskaja
Vene duumasaadik Natalja Poklonskaja Foto: IVAN SEKRETAREV/AP

«Matilda» filmi keelamist nõuab ka homopropagandat keelava seaduse algatajana tuntud duumasaadik Vitali Milonov ja Tšetšeenia juht Ramzan Kadõrov.

Augusti alguses kogunesid tuhanded õigeusklikud Moskvasse, kus toimus nende massipalvetamine, et selle filmi näitamine ära keelataks.

Vene õigeusklikud protestimas filmi «Matilda» vastu
Vene õigeusklikud protestimas filmi «Matilda» vastu Foto: MLADEN ANTONOV/AFP

 «Selles linateoses kujutatakse märtrist tsaari naistekütina ja meie ülesandeks on palvetada sellise aja leviku takistamise eest,» teatas protestija Aleksandr Sartõkov.

Valjuhäälsest vastuseisust hoolimata sai film «Matilda» Venemaa kultuuriministeeriumilt linastumisloa, kuid alla 16-aastastele seda ei soovitata.

Venemaa linnad ja regioonid saavad ise otsustada, kas näitavad uut skandaalset filmi või mitte.

Äärmusõigeuslik organisatsioon «Kristlik riik, Püha Venemaa» kordas oma ähvardust põletada maha kinod, kus tsaari mõnitavat filmi näidatakse.

Filmis «Matilda» mängib tsaari baleriinist kallimat Mathilde Krzesinskat  poola näitlejanna Michalina Olszańska, tsaar Nikolai II rollis on saksa näitleja Lars Eidinger.  Tsaari abikaasa Aleksandra Fjodorovna rollis näeb saksa näitlejannat Louise Wolframit.  

Teistes rollides on enamjaolt vene näitlejad.

Filmi «Matilda» võtted
Filmi «Matilda» võtted Foto: /AP
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles