USA vang tahab vägistamise vältimiseks sugu muuta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA vang tahab vägistamise vältimiseks sugu muuta
USA vang tahab vägistamise vältimiseks sugu muuta Foto: SCANPIX

USAs Californias asuvas vanglas karistust kandev transseksuaalist vang soovib vägistamise vältimiseks sugu muuta.

Vang läks asjaga kohtusse, et osariik ta soomuutmisoperatsiooni kinni maksaks, kirjutab news.com.au.

Lyralisa Stevens sündis mehena, kuid enne vanglasse jõudmist elas naisena.

Stevens soovib meesgenitaalide eemaldamist ning naise suguelundeid. Samas nõuab ta ka naistevanglasse üleviimist.

Stevens on võtnud alates oma karistuse kandmise algusajast 2003. aastal naishormoone. Tal olid ka rinna- ja puusaimplantaadid, mis aitasid tal naiselikumad välja näha.

42-aastane transseksuaal kannab 50 aasta pikkust karistust ühe naise mahalaskmise eest.

Psühhoterapeut Lin Fraseri sõnul on tal mure Stevensi turvalisuse pärast, kuna ta klient võib sattuda vägistamise ohvriks.

«Stevens on pidanud öö veetma kongis, milles oli peale tema  veel meessoost kinnipeetavaid ning need ähvardasid ta vägistada,» lausus psühhoterapeut.

California vanglaameti poolt 2000. aastate keskel tehtud uuring näitas, et transseksuaalseid vange rünnatakse seksuaalselt rohkem kui teisi vange.

Kui Stevensil õnnestub kohtus võita, siis võib Californiast saada esimene osariik, kus vangidel on võimalus vajadusel sugu vahetada.

USA Föderaalkohtu otsus 1999. aastast sätestab, et kui tansseksuaalist vang võttis enne karistuse kandmist hormoontablette, siis on tal seda õigus jätkata ka vanglas olles. Vangla peab sellist vangi vajalike ravimitega varustama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles