Ülevaade: eestlastel on palgad tõusnud, muusikud virelevad edasi? (2)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elu24 kollaaž

Värske Postimees kirjutab, et viimased 15 aastat pole eestlased nii kõrget palka saanud kui täna. Kas ka muusikud, kes esitavad oma töö eest arveid, küsivad suuremat esinemistasu. 

Eesti inimeste keskmine palk pole kunagi olnud nii kõrge nagu praegu – 2017. aasta teises kvartalis kasvas keskmine brutokuupalk 1242 euroni, siis tihti küsivad muusikud ühe õhtu esinemise eest nii palju arvega. 

Elu24 uuris erinevatelt üritusekorraldajatelt ning Eesti artistide agentuuridelt, kas hinnad, mida artistid oma teenuste eest küsivad, on viimase aasta jooksul muutunud.  

Galerii: Vaata kuidas hullutas Klubis Teater rahvast 2QUICK START!
Galerii: Vaata kuidas hullutas Klubis Teater rahvast 2QUICK START! Foto: Jaanar Nikker

Kuuldavasti küsivad näiteks Karl-Erik Taukar, Terminaator, Vaiko Eplik, Maarja ja menukas peobänd Swingers keskmiselt 3000–5000 eurot. 

Kallimad süldibändid nagu Hellad Velled, Patune Pool ja Erich Kireger kasseerivad 1000–2000 eurot. 

Korraldaja toonitab, et kui on tegemist pulmaga, siis on üldiselt bändid kallimad. Juubelid ja erapeod sõltuvad asukohast. 

Smilers
Smilers Foto: Promopilt

Üks kallimatest artistidest on Smilers ja 2Quick Start, küsides 5000–6000 eurot. Suurlavadel esinenud Tommy Cash kasseerib 2500–5000 eurot, kuid esitab oma raideris kõige kallimaid nõudeid. Superstaar Anne Veski esinemise hind algab alates 3500 eurost. «Anne Veskil on kindlasti iga kliendi jaoks erinev hind,» naerab korraldaja. Üks pulmaline teab Elu24-le rääkida, et Veski on esinenud ka 10 000 eest. 

Anne Veski juubelikontsert Tallinna Lauluväljakul eelmise aasta juulis.
Anne Veski juubelikontsert Tallinna Lauluväljakul eelmise aasta juulis. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Millal küsib artist rohkem raha? «Siis kui ta on just pildis olnud: mõnes saates näiteks,» teab korraldaja rääkida. 

Kõige odavam esineja meie nimistus on Jüri Homenja, kes esineb üksi ja kitarriga ning küsib 400 eurot. «Kui on korralik välismaa esineja, siis küsitakse 30 000 eurot,» lisab korraldaja. 

Jüri Homenja ütleb, et muusika on talle töö. Aga talle meeldiks olla niisugune muusik, kes rohkem loob ja vähem esineb. Teet Malsroos/SL Õhtuleht
Jüri Homenja ütleb, et muusika on talle töö. Aga talle meeldiks olla niisugune muusik, kes rohkem loob ja vähem esineb. Teet Malsroos/SL Õhtuleht Foto: parnupostimees.ee

Kuidas käib tasumine? «Osaliselt esitavad esinejad arved, millele lisandub käibemaks. Paljudele tasutakse ka sularahas ja peo peale.»

Paljude artistide firmade aastaaruannetest paljastub, et kuigi nende firmad on kasumis, makstakse endale miinimumpalka. Ürituste ja festivalide korraldaja sõnab lõpetuseks, et tema kalkulatsioonide kohaselt ei ole artistide hinnad viimase aastaga muutunud. «Artistide esinemise hinnatõus oli märgatav paar aastat tagasi, see oli plaadimüügi langemisega seostatav,» ütleb lõpetuseks ta ja toob näite Vene esinejatega. «Kui Venemaalt tuleb kohale Eestisse bänd on hinnaks 15 000 – 30 000, see-eest maksab Eesti päritolu venelaste bänd 800 eurot. Vastukaaluks sellele kasseerib Vene superstaar 100 000 eurot.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles