Video: Texase üleujutus sundis isegi sipelgakolooniat ujuma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punaste tulisipelgate ujuvkoloonia
Punaste tulisipelgate ujuvkoloonia Foto: Kuvatõmmis/Youtube

USA lõunaosas asuvat Texast tabas orkaan Harvey, sellele järgnesid paduvihm ja üleujutused, mis sunnivad nii inimesi kui loomi kuiva kohta ja varjualust otsima.

Väljaande Houston Chronicle reporter Mike Hixenbaugh pani katastroofialalt reportaaži tehes tähele suurt punast veepinnal hõljunud kogumikku, mis lähemal vaatlusel paljastus punaste tulisiplegate (Solenopsis invicta) kolooniaks, mis üritas ellu jääda ja veest pääseda, edastab Huffington Post. 

Punaste tulisipelgate ujuvkoloonia
Punaste tulisipelgate ujuvkoloonia Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ta postitas sipelgakolooniast pildid sotsiaalmeediasse ja üsna varsti ilmus sinna veel teateid ja pilte üleujutusalade samasugustest ujuvkolooniatest.

Punaste tulisipelgate ujuvkoloonia
Punaste tulisipelgate ujuvkoloonia Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Loodusteadlaste sõnul käivitub ohuolukorras igal elusolendil ellujäämismehhanism, see kehtib nii inimeste kui sipelgate kohta.

Punased tulisiplegad suudavad ellu jääda nii üksinda, kuid paremad ellujäämisšnasid on siis, kui nad teevad koostööd. Nüüdse üleujutuse saavad nad suure kolooniana ujudes üle elada.

Punane tulisipelgas «seilamas» lille kroonlehel
Punane tulisipelgas «seilamas» lille kroonlehel Foto: Matthew Doogue/Caters News Agency/Scanpix

Hixenbaugh hoiatas sotsiaalmeedias, et inimesed ei läheks neid ujuvaid sipelgakolooniaid torkima, vaid jätaksid nad rahule, sest vihale aetud sipelgad võivad ohtlikud olla.

Punase tulisipelga töösipelgas on kuni kolme millimeetri pikkune, emasipelga pikkus võib olla kuni kuus millimeetrit. Need punakaspruunid sipelgad elavad umbes 100 000 või rohkemast isendist koosnevates kolooniates, mida juhib emasipelgas.

Tulisipelgad ehitavad metsaaladele päikeselistesse kohtadesse kuni 60 sentimeetri kõrguseid «püramiide».

Need sipelgad hammustavad enesekaitseks nende teele jäänud inimesi ja loomi, võides tekitada terviseproleeme. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles