Soomes leiti taas kulda, seekord 228-grammine tükk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld
Kuld Foto: Erik de Castro/Reuters/Scanpix

Põhja-Soomes Lapimaal asuvast Lemmenjoki rahvuspargist leiti selle kuu keskel 176-grammine kullatükk, kuid möödunud nädala alguses leiti suurem, 228-grammine tükk kulda.

Kullaotsija Mika Telilä leidis 228 grammi kaaluva kulla koos kaaslase Pekka Postilaga Lemmenjoki rahvuspargi Puskuoja ja Ruittuoja vaheliselt alalt, edastab iltasanomat.fi.

Kuld
Kuld Foto: Panther Media/Scanpix
Lapimaa Lemmenjoki rahvuspark / wikipedia.org
Lapimaa Lemmenjoki rahvuspark / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Tegemist on Soome kullaotsimise 150-aastase ajaloo jooksul suuruselt viienda kullatükiga ning see tükk on viies nende leidude seas, mis ületavad 200 grammi piiri.

Nüüdne leid tehti 22. augustil, vaid mõned päevad pärast seda, kui Mika Telilä vend Ami Telilä leidis 167-grammise kulla, mis sai Soome Vabariigi aastapäeva auks nimeks Suomi 100. 228-grammine kuld sai nimeks Ukko selle leidja Mika Telilä poja Ukko järgi.

Mika Telilä sõnul kaalus leid alguses 230,5 grammi, kuid siis langesid väikesed kiviosad selle küljest ja järele jäi 228 grammi looduslikku kulda.

Telilä ja Postila kullatostingute ajal oli ilm halb, sadas paduvihma ja üleujutus raskendas otsimist.

Telilä sõnul sattus ta lähedal kulda otsinud firma Kolmas Prospektor Oy suurtesse raskustesse ning ta laenas neile oma pumba- ja puhastussüsteemi liigsest ja sogasest veest vabanemiseks. 

«Kui naaber on hädas, tuleb teda aidata, meile mõlemale oli see kasulik ka majanduslikult. Kui me ei oleks koostööd teinud, võib olla oleks see 228-grammine tükk jäänud leidmata,» selgitas Telilä.

Mika Telilä ei leidnud seda kulda oma otsimispiirkonnast, vaid Kolmas Prospektor Oy omast ja selle tõttu tekkis väike omandivaidlus, et kellele see kuulub, kas nimetatud firma omanikele Kari ja Sirkika Merenluodole või leidjatele.

«Tegelikult suurt vaidlust selle ümber ei ole, see kuld kuulub meile kõigile,» täpsustas Telilä.

Merenluotod on Soomes tuntud kullaotsijad, kes on igal aastal leidnud vähemalt 50-grammise kullatüki. Nende nimel on ka selle suve esimene suurem, 118-grammine kuld, mis sai nimeks Ursus.

Lapi Kullakaevajate Liidu juht Heikki «Kultasilmä» Kokko sõnul leidis Telilä oma kullatüki paigast, mida peetakse kõige viletsamaks kullaleiukohaks, kuid nüüdne leid näitas, et see ei vasta tõele.

«Kõigepealt leidsin koos isaga 48-grammise, siis koos Pekka Postilaga 93-grammise ja lõpuks 228-grammise kullatüki. Kolm leidu järjest ühel suvel, see on midagi erilist,» teatas Telilä.

Telilä arvates sattusid nad kullasoonele ja nüüdsed leiud on vaid väikesed osad suurest kullakänkrast.

«Tundub, et nüüd tuleb kulda uksest ja aknast. Selle tõttu võin leidudele panna nimeks näiteks «Haista paska koko valtiovalta» (Riigivõimule võib keskmist sõrme näidata) ja «Ei Oo» (Ei ole),» sõnas kullaotsija Telilä.

Kari Merenluoto teatel ei ole Lapimaal kullaotsimine just kerge, sest pinnase paksus, sademed ja üleujutus teevad töö raskeks.

Lapimaal Lemmenjoki rahvuspargis toimus möödunud nädalal kullaotsijate ja nende perede suur pidu, millega tähistati selleaastasi leide. Mika Telilä tõi kaasa ka oma lapsed Ukko ja Linnea Telilä, kes said selleks koolist paar vaba päeva.

Vennad Ami ja Mika Telilä on koos vanematega otsinud Lapimaal kulda alates lapseeast, esmalt labidaga ja siis masinatega, nüüd on meestel seal oma kaeveala.

Telilä vendade naabruses kulda otsiv Kolmas Prospektor Oy on Inari saamlaste firma, selle juht Kari Merenluoto on pärit Põhja-Soomest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles