Jazzkaar algab Punktiga

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra festivali Punkt korraldajast, DJst ja remiksijast Jan Bangist sai mullu Veljo Tormise suur fänn. Nüüd kõlab Tormise muusika juba teist korda Punkti festivalil, seekord Jazzkaare raames.
Norra festivali Punkt korraldajast, DJst ja remiksijast Jan Bangist sai mullu Veljo Tormise suur fänn. Nüüd kõlab Tormise muusika juba teist korda Punkti festivalil, seekord Jazzkaare raames. Foto: Madli-Liis Parts

Täna algab Jazzkaar, ja kindlasti soovitaksin minna kuulama Talvin Singhi, kes ühendab mineviku ja tuleviku, ida ja lääne. Siis veel ameerika legendi David Liebmani kvintetti, Cabo Verdelt pärit tundelist lauljatari Mayra Andradet, meie muusikute uusi kavu ja muud, ning kuna mõned peaesinejaist, nagu Bobby McFerrin ja Richard Bona, ei vaja enam isegi tutvustamist, siis keskendun selles artiklis festivalile festivali sees: Punkt. Eksport Norrast põhimõtteliselt, aga mitte ainult. Tegu on seekord peaaegu Eesti eriga, ametlikuks nimeks on Punkt Tallinn 2011.

Kristiansandis ühe saaga algusse pandud Punkt on kõigest kuueaastane, aga juba on BBC Music Magazine nimetanud seda novaatorlikemaks festivaliks ning seal on esinenud mitmed maailmas tooni andvad muusikud ambientkuningast ja superprodutsendist Brian Enost Norra kohaliku elektroonikaimeni Biosphere, dreamrock’i esibändi Cocteau Twinsi liikmest Robin Guthriest kunagise new wave-grupi Japan liidri David Sylvianini, kes viimastel aastakümnetel meisterdab imetabast eksperimentaalpoppi.

Ka Kraftwerki Karl Bartos on Punktil üles astunud. Neist Eno nimetas hiljem seda oma unistuste festivaliks.

Hetke ajel

Milles siis punkt on? Võiks öelda kolm sõna: spontaansus, improvisatsioon, fantaasia. Punkti loojad ja juhid, norrakad Jan Bang ja Erik Honore on remiksijad, DJd ja produtsendid, kes teinud kahe peale kokku koostööd lisaks eelnimetatuile ka paljude Norra juhtivate elektroonikute/eksperimentaatorite/nu-jazz’i-tegelastega: Nils-Petter Molvaer, Arve Henriksen, Bugge Wessletoft, Eivind Aarset, Todd Terje jne.

Neist Aarset ja Henriksen, ning muidugi veel üks tähtsamaid Punkti-panijaid, Norra improlauljate esileedi Sidsel Endresen esinevad ka täna ja homme Mustpeade Majas Tallinna Punktil.

Punkti põhimõte, mis eristab teda kõigist teistest festivalidest, on reaalajas remiksimine. Kõlab seejuures niigi uuenduslik nüüdishelilooming. Keeratakse aga vint üle. Astub näiteks segakoor Noorus lavale Veljo Tormise muusikat esitama (ja nii toimus juba sügisel Norras), ning Bang ja Honore remiksivad ja sämplivad samal ajal elavat muusikat. Midagi sellist nägime ka mõne aasta eest Tallinnas Matthew Herberti kontserdil, meenub mulle. Siiski peetakse Bangi ja Honored selles vallas suurmeistriteks.

Mürast koorilauluni

Postimehe kaasautor, kultuurikriitik Tõnu Kaalep iseloomustab asja: «Punkt on erandlik festival mitte ainult live remix-kontseptsiooni pärast, kus äsjaesitatud materjali fragmendid töödeldakse tihti uskumatute tagajärgedeni jõudes. Punkt on kompromissitu ja samas demokraatlik, end mitte stiilimääratlustega piirav. Kõrvuti võivad olla keerukas digitaalne müra ja arhailine koorilaul. Peaasi, et see oleks muusika, mis ei jäta ükskõikseks. Kvaliteet ja intellektuaalsus, samas võimalus emotsioonideks.»

«Idee tuua Punkt Tallinna võttis vormi, kui Madli-Liis Partsi eestvedamisel üks festivali kunstiline juht Jan Bang käis möödunud aastal Tallinn Music Weekil eesti muusikaga tutvumas ning valis välja nii artistid kui kontserdikoha Mustpeade Majas,» kommenteerib Jazzkaare peakorraldaja Anne Erm.

Kuuldud eesti muusika kohta ütleb Jan Bang: «Veljo Tormise töö puudutab mind sügavamal tasandil, ja pärast Tallinna külastamist eelmisel aastal Tallinn Music Weeki ajal mõistan ma hästi, miks üks tema eesmärke on vokaaltraditsiooni esile tõsta ning miks sellel on olnud nii suur tähtsus tänapäevaste, järgmiste põlvede heliloojate kujunemisel. Samuti olen ma suur Helena Tulve ja tema kaasaegsete loomingu austaja. Ei tohi unustada ka Erkki-Sven Tüüri.»

Eestist esinevad Jazzkaare Punktil veel ansambel U: ja Weekend Guitar Trio.

Jazzkaar
Üle Tallinna ja veel 13 Eesti linnas

Esinejaid: Jan Bang, Erik Honore, Eivind Aarset, Sidsel Endresen, Arve Henriksen (kõik Norra), Peter Schwalm (Saksamaa), Talvin Singh & Niladri Kumar (Suurbritannia/India), David Liebman (USA), Bobby McFerrin (USA), Mayra Andrade (Cabo Verde / Prantsusmaa), Richard Bona (Kamerun), Veljo Tormis ja segakoor Noorus, UMA & Andi Pupato (Eesti/Taani), Hedvig Hanson (Eesti), European Jazz Orchestra, Mari Pokinen
20.–30. aprill

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles