Kellele kuulub Islandi lähedal meres väidetavalt olev natsikuld? (8)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullakangid
Kullakangid Foto: ARNE DEDERT/AFP/Scanpix

Briti mereuuringute ja vrakkide otsimise firma Advanced Marine Services leidis aprillis Islandi lähedalt Saksa kaubalaeva SS Minden vraki, mille uuringud paljastasid suure kasti, milles arvatakse olevat umbes neli tonni natside kulda.

Briti firma esindajad esitasid Islandi võimudele palve saada luba teha aluse keresse auk, et jõuda kullakastini ja tõsta see pinnale, edastab iltalehti.fi.

SS Minden
SS Minden Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Islandi võimude teatel leiti oletatav kullalaadung nende vetest ja selle tõttu on neil eesõigus see pinnale tuua. Advanced Marine Services ei ole seni võimudelt luba saanud.

Aardeküttide sõnul ei ole laev Islandi, vaid rahvusvahelistes vetes ja neil on õigus leid pinnale tuua ning Suurbritanniasse viia.

Islandi ja Ühendkuningriigi meedia teatel kuulus SS Minden kunagi Saksa laevafirmale Norddeutcher Lloyd, millest hiljem sai Hapag-Loyd AG ning ka sellel firmal on põhimõtteliselt õigus nii vrakile kui kullale.

Asja teeb keerulisemaks see, et SS Mindeniga veetud kullast osa kuulus Ühendkuningriigi kodanikele. Kindlustusfirma maksis pärast laeva uppumist neile kahjutasu, kuid nüüdse info valguses võib kindlustusfirmal põhimõttelisest olla õigus raha tagasi küsida, sest laeval olnud kuld võib alles olla.

Seni ei ole selge, kas Briti firma saab kasti pinnale tuua ja mis selles kastis tegelikult on.

Ajalooliste dokumentide kohaselt võis SS Mindenil olla kulda rohkem kui 100 miljoni dollari eest.

Saksa kaubaleav SS Minden lahkus Brasiiliast Rio de Janeirost Saksamaa suunas 6. septembril 1939, Teine maailmasõda oli lahvatanud vaid viis päeva varem.

Dokumentide kohaselt oli laeva pardal neli tonni kulda, mis pärines Saksa Dresdner Banki tütarfirmast Banco Germanicost.

24. septembril oli SS Minden jõudnud Islandi juurde, kus patrullis kaks Briti laevastiku ristlejat, HMS Calypso ja HMS Dunedin. Need alused pidid takistama Lõuna-Ameerikast saabuvate Saksa laevade Saksamaale jõudmist.

HMS Calypso / wikipedia.org
HMS Calypso / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

HMS Calypso ja HMS Dunedini meeskonnad märkasid  SS Mindenit ja asusid selle teekonda takistama, kuid nad ei teadnud, et sellel on kullalast.

HMS Dunedin / wikipedia.org
HMS Dunedin / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

SS Mindeni kapten oli juba varem saanud diktaator Adolf Hitlerilt käsu alus uputada, et see ja sellel olev kuld ei langeks brittide kätte.

Meeskond uputas laeva Islandi rannikust umbes 200 kilomeetri kaugusel. HMS Calypso päästis saksa meremehed, kes viidi Orkney saartel asuvasse Scapa Flow mereväebaasi.

Ajaloolaste hinnangul vajas Hitler Lõuna-Ameerikas olnud kulda sõjapidamiseks.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles