Kohutav paljastus USA sõjaväes lokkavast seksuaalsest vägivallast: tõmbasin püksid üles ja läksin tagasi tööle! (11)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutu
Kodutu Foto: Scanpix/AFP

Kodutus USA sõjaväe naisveteranide hulgas, keda on kõigist sõjaväelastest ligi 8 protsenti, arvatakse olevat tõusuteel, kuna tsiviilellu naasnuna ei suuda paljud kogetud traumaatiliste sündmustega toime tulla. 

Ajalehes Daily Mail avaldatud fotoessee paljastab USA sõjaväe tumedama poole, millest sageli rääkida ei taheta. 

Foto: SCOTT OLSON/AFP

Paljud naised, kes on astunud sõjaväkke sooviga oma kodumaad kaitsta, on olnud kaitsetud seksuaalse vägivalla eest, mis nende meeskolleegide või -ülemuste poolt osaks on saanud ja mille tagajärjed annavad endast tunda aastaid hiljemgi. 

Lurae Horse, kes töötas sõjaväes mehhaanikuna ja ööbib praegu kodutuna oma sõbra söögikohas, vägistati oma rühmakaaslase poolt siis, kui ta oli 19-aastane. Häbistamist kartes ei raporteerinud ta juhtunut. «Ma lihtsalt tõmbasin püksid üles ja läksin tagasi tööle, » sõnab naine. 

Mitmed ohvrid ei raporteeri kuritegi ka selle pärast, et nad ei usu õiglasesse kohtumõistmisse. Liiga tihti on ülemused ründaja poolel või veel hullem - ülemus ongi ründaja. Paula Anderson, kes tööpostil uimastati ja vägistati, andis ülemustele juhtunust teada, kuid õigusemõistmist sellele ei järgnenud. Naine saadeti hoopis teisele tööpostile Koreasse. 

Suur osa kuritarvitatud naissõjaväelasi ei suuda trauma ja ülekohtuga vaimselt toime tulla, väga paljud neist kannatavad ärevuse ja depressiooni all, mis ei lase neil tööle naasta. Samuti on levinud probleemiks narkomaania ja alkoholism. 

Seksuaalvägivalla teemaga USA sõjaväes tegeleb ka auhinnatud 2012. aasta dokumentaalfilm «The Invisible War » («Nähtamatu sõda»), mis kajastab lisaks naiste vastu suunatud vägivallale ka meeste kogetud seksuaalvägivalda. Dokumentaalist tuleb välja võigas fakt, et naissõduritel on suurem tõenäosus vägistamise ohvriks langeda kui vaenlase poolt haavata saada. Film äratas väga laialdast tähelepanu ja viis ka mitmete seadustemuudatusteni karmistamaks selliste juhtumitega tegelemise korda. 

Dokumentaalfilm «The Invisible War»
Dokumentaalfilm «The Invisible War» Foto: Vida Press

2016. aastal raporteeriti USA sõjaväes rekordarv seksuaalvägivalla juhtumeid, kuid eksperdid väidavad, et see võib olla isegi positiivne nähtus, sest üha enam ohvreid julgeb vägivallast teada anda. Teisalt pole raporteerimiste arvu suurenemine vähendanud toimunud rünnakute arvu ja see on USA sõjaväele väga suureks murekohaks ja häbiplekiks. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles