Rootsi kõrgeim tipp Kebnekaise on aastaga kerkinud rohkem kui üks meeter

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kebnekaise
Kebnekaise Foto: wikipedia.org.

Teadlaste sõnul on Rootsi kõrgeim tipp Kebnekaise, mis varasemal ajal kliimamuutuse tõttu kahanes, sellel aastal kasvanud.

1902. aastal oli Kebnekaise kõrgus 2121 meetrit, kuid viimase kahekümne aastaga on seal liustikke sulanud, kahandades aastas mäe kõrgust umbes ühe meetri võrra, edastab The Local.

Kebnekaise
Kebnekaise Foto: Kenneth Paulsson / SCANPIX //Kenneth Paulsson/Scanpix

Selles mäestikus 1135 meetri kõrgusel asuva Stockholmi ülikooli Tarfala uurimiskeskuse teadlaste sõnul näitasid möödunud aasta septembris tehtud mõõtmised, et Kebnekaise kõrgus oli siis 2097 meetrit. Sel aastal tehti uus mõõtmine ja uuring, mis näitas, et mäe kõrgus on 2098,5 meetrit üle mere pinna.

See tähendab, et ligi ühe aastaga on olnud liustiku kasv 1, 5 meetrit.

«See on meile, kes me uurime kliimamuutuse mõju mäele, hea uudis. On kahju, et liustike sulamine seda mäge kahandanud on,» sõnas Tarfala mäestiku uurimiskeskuse glatsioloog Ninis Rosqvist.

Kebnekaise panoraamvaade
Kebnekaise panoraamvaade Foto: wikipedia.org.

Teadlase sõnul aitas Kebnekaise kasvule kaasa ebatavaliselt külm ja lumine kevad ning jahe suvi.

Uuringuandmete kohaselt oli sel suvel Kebnekaisel vaid üks nädalat suve, kui keskmine temperatuur oli viiel järjestikusel päeval üle kümne soojakraadi.

Samas kliimasoojenemine jätkub ja nüüdne 1,5 meetrine kasv võib uuesti kaduda. Kebnekaisel on kaks tippu, lõunatipp ja põhjatipp, millest võib juba lähiajal saada Rootsi kõige kõrgem mägi.

«Võimalik, et  see juhtub järgmisel aastal, kuid kui aprillis on palju lund, siis kahanemist kindlasti ei tule. Paar järgnevat aastat näitavad, mis saab edasi,» sõnas Rosqvist.

Kui Kebnekaise mäe põhjatipust saab Rootsi kõige kõrgem tipp, siis muutub kõrgeimale mäele ronimine ohtlikumaks. Kebnekaise lõunatippu oli lihtne jõuda ka amatööridel, kuid põhjatipp nõuab professionaalsete mägironijate oskusi.

Lapimaa põhjaosas asuv Kebnekaise on Rootsi kõige kõrgem mägi. Skandinaavia mäestiku hulka kuuluval mäel on kaks tippu, millest lõunapoolne on kõrgem ja põhjapoolne madalam ja jäävaba.

Kebnekaise asub 150 kilomeetri kaugusel polaarjoonest, jäädes suurimast keskusest Kirunast läände. Mäe lähedal on populaarne matka- ja suusarada Kungsleden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles