Trump Barcelona rünnakust: äärmusislamistidest terroristid tuleb tappa seaverre kastetud kuulidega (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kindral John Pershing
USA kindral John Pershing Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

USA president  Donald Trump kommenteeris Hispaanias  Barcelonas aset leidnud terrorirünnakut viitega loole, mis tõenäoliselt on väljamõeldis.

Trump kirjutas mõned tunnid pärast rünnakut Twitteris, et 20. sajandi alguses kasutas Filipiinidel äärmusislamistidega võidelnud USA kindral John Pershing seaverre kastetud kuule, edastab The Guardian.

USA kindral John Pershing / AP/SCANPIX
USA kindral John Pershing / AP/SCANPIX Foto: AP/Scanpix

Islamiusk keelab moslemitel sigadega, ka nende verega kokku puutumise.

Siga. Pilt on illustreeriv
Siga. Pilt on illustreeriv Foto: Margus Ansu

«Lugege, mida kindral Pershing tegi tabatud terroristidega. Pärast seaverekuule ei olnud radikaalset terrorismi 35 aastat!,» oli Trumpi tviit.

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix

Trump viitas samale loole ka 2016. aasta veebruaris valimiskampaania ajal, kui temalt küsiti, et kas vangistatud terroriste tuleks piinata või tappa. 

Väljaande Washington Post teatel oli Trump vastanud, et kui kasutada äärmusislamistidest terroristide tapmiseks seaverre kastetud kuule, siis oleks terrorism võimalik välja juurida.

Ainuke kindel fakt on, et USA kindral John Pershing oli 20.sajandi alguses Filipiinide Moro provintsi kuberner ja tal tuli seal islamistide ülestõus maha suruda.

USA kindral John Pershing / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
USA kindral John Pershing / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

«Pershingil oli siis samuti terrorismiprobleem nagu on meil nüüd. Ta tabas 50 terroristi, kes olid inimesi tapnud ja palju kahju tekitanud. Ta lasi oma meestel võtta 50 kuuli ja kasta need seaverre ning siis nende kuulidega terroristid tappa,» teatas Trump valimissündmusel.

Trumpi väite kohaselt lasi Pershing terroristid üles rivistada ja andis oma meestele käsu nad maha lasta, kuid 50 asemel hukati 49.

«See ellujäetu saadeti kaaslaste juurde tagasi, et ta saaks neile öelda, mis juhtub kui nad jätkavad Pershingi vastu võitlemist,» lausus Trump.

USA meedia teatel on seaverre kastetud kuulide lugu levinud juba aastaid internetis einevates variantides ehk tegemist on tõenäoliselt linnalegendiga.

John Joseph «Black Jack» Pershing oli USA kindral (1860 – 1948), kes osales mitmes 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse sõjas, mille üheks osapooleks oli USA. Esimese maailmasõja ajal 1917 - 1918 juhatas ta läänerindel USA üksusi.

Hispaanias Barcelonas kuulsal La Rambla turismitänaval aste leidnud kaubikurünnakus hukkus vähemalt 13 ja sai vigastada umbes 100 inimest.  Hispaania politsei hoidis ära teise rünnaku, mida taheti läbi viia Barcelonast 120 kilomeetri kaugusel Cambrilsis.  

Hispaania politsei Barcelona terrorirünnaku sündmuskohta uurimas REUTERS/Sergio Perez / SERGIO PEREZ/REUTERS/Scanpix
Hispaania politsei Barcelona terrorirünnaku sündmuskohta uurimas REUTERS/Sergio Perez / SERGIO PEREZ/REUTERS/Scanpix Foto: SERGIO PEREZ/REUTERS
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles