Kas Donald Trump rikub Põhja-Korea ähvardustviitidega Twitteri reegleid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

USA president on viimasel ajal postitanud Twitterisse mitmeid tviite, milles kiitleb USA tuumaarsenaliga ning ähvardab Põhja-Koread tuumasõjaga.

Viimati tegi Trump seda möödunud reedel, edastased sõnumi, et USA on Põhja-Korea puhul valmis kasutama sõjalist jõudu, kuid ta siiski loodab, et selle riigi liider Kim Jong-un loobub USA ja USAle kuuluva Guami ähvardamisest.

Põhja-Korea liider Kim-Jong un ja Ühendriikide president Donald Trump telepildis.
Põhja-Korea liider Kim-Jong un ja Ühendriikide president Donald Trump telepildis. Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix

Teravsilmsed Twitteri kasutajad täheldasid, et USA president võib oma Põhja-Korea vastaste postitustega rikkuda Twitteri reegleid,  mis keelavad ähvarduste, laimamiste ja rünnakute sõnumid.

«Twitteris on keelatud vägivallaähvardused, füüsilise kahju, tapmise, haiguste levitamise ähvardused, viited massimõrvale, vägivallale või teatud gruppide vastu suunatud julmustele,» edastasid Twitteri kasutajad, kelle arvates ei ole Trump sotsiaalmeedia reeglitega kursis.

Näitlejast kasutaja Kal Penn, kes oli president Barack Obama nõunik, teatas oma seisukoha: «Twitteri reeglite järgi on selge, et ei tohi ähvardada massimõrva ega tuumasõjaga. Kas Twitter ei saa aru, et Trump just seda on teinud?»

President Donald Trump
President Donald Trump Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Sama pani tähele ka Pablo S. Torre, kelle arvates on Trumpi tuumasõjaähvardused Twitteri kasutusreeglite rikkumised.

Pete Souza kutsus Twitterit üles Trumpi ähvardusi kustutama: «C’mon Twitter. It’ s time....» (No, kuule Twitter. On aeg....).

President Trump lubas, et USA vastab Põhja-Korea raketirünnakute ähvardustele «tule ja vihaga», kuid Twitteri kasutajad on arvamusel, et sellise suhtumisega võibki lahvatada tuumasõda, milles võib kujuneda globaalsõda.

Trump kirjutas oma tuumaähvarduse tviidid pärast seda, kui Põhja-Korea oli ähvardanud rünnata Vaikses ookeanis USAle kuuluvat Guami, kus on USA sõjaväebaas. 

Twitteri esindajad jäid Trumpi suhtes lakooniliseks ja teatasid, et nad ei saa privaatsus- ja julgeolekureeglite tõttu Trumpi postitusi kommenteerida ega kustutada.

Ameeriklastest sotsiaalmeedia kasutajate sõnul poevad Twitteri esindajad Trumpile, kuna presidendi rikkumiste puhul viidatakse jaburatele julgeolekureglitele.

On ka neid, kes ei pea Trumpi Twitteri postituste kustutamist või blokeerimist õigustatuks.

«Kui Twitter keelab Trumpi postitused, siis teame presidendi tegevusest, arusamaadest ja poliitikast vähem ning kodanikud ei saa enam nii palju oma sõna sekka öelda ega kritiseerida, vajadusel ka õigele rajale tagasi suunata,» nentisid mõned Twitteri kasutajad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles