Lõuna-Soome taevas nähti «auku»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgrünkpilved
Kõrgrünkpilved Foto: Wikipedia.org

Lõuna-Soome taevas nähti täna hommikul kummalist pilve, mis moodustas ülejäänud pilvemassis «augu» ja millest oli näha sinist taevast.

Iltasanomat.fi teatel jäädvustasid soomlased kummalisust, edastades sotsiaalmeedias pilte ja videoid ning kommenteerides, et kas tegemist on ufo või maailmalõpule viitava pilvega.

Oli ka neid, kes arvasid, et selline pilvemoodustis, mida oli näha rannikualadel alates Tammisaarest kuni Helsingini, tekkis kuskil kaugemal toimunud tuumaraketi katsetuse tõttu.

«Mulle jäi silma, et paljud peatasid oma auto ja vaatasid taevasse, samal ajal klõpsutasid nutltelefoniga pilte. Nägin siis ka ise, mis seda põhjustas ehk «auk» taevas. Võimalik, et mõni meteoroloog, näiteks Pekka Pouta oskab öelda, millega tegemist oli,» sõnas Timo Hautakoski.

Hautakoski on veendunud, et tegemist ei olnud maaväliste olendite või lennumasinate poolt tekitatud, pigem oli see loodus- või inimtekkeline.

Soome meteoroloogiaameti meteoroloogi Paavo Korpela sõnul said nad täna hommikul kümneid kõnesid ja teateid ebatavalise ümarpilve kohta.

«Oletan, et see oli pilv, mille ümber oli madal temperatuur, kuid selles oli palju allajahtunud veepiisku. Selle pilve võisid moodustada nii veepiisad kui jääkristallide ja lumehelveste segu,» selgitas Korpela.

Meteoroloog lisas, et tegemist oli tõenäoliselt kõrgrünkpilvega (Altocumulus), milliseid leidub 2 – 6 kilomeetri kõrgusel. Sellise pilve paksus on 200 – 700 meetrit ning seda on valges, hallikas ja sinakas toonis.

Läätsekujulised kõrgrünkpilved võivad meenutada ufosid. Seda tüüpi pilvedes olevad jääkristallid võivad levida horisontaalselt, andes pilvele ümara kuju.

Ufokujulised pilved
Ufokujulised pilved Foto: Mercury Press & Media/Caters News Agency/Scanpix

Korpela sõnul näeb läätsekujulisis kõrgrünkpilvi harva, samas on internetis üsna palju «ufo» pilvedest pilte ja videoid.

Pilte vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles