Maailma kõige kiirema naise lapsepõlv oli karm

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori Bowie
Tori Bowie Foto: Dylan Martinez/Reuters/Scanpix

Londonis kergejõustiku maailmameistrivõistlustel sai eile naiste 100 meetri jooksus kuldmedali ameeriklanna Frentorish «Tori» Bowie, kelle tee jooksueliiti on olnud üsna konarlik ja karm.

Bowie andis finaalis endast kõik, viskudes üle finišijoone ning tema taga tulnud Elevandiluuranniku sprinter Murielle Ahouré komistas talle peale, edastab NBC News.

Elevandiluuranniku sprinter Murielle Ahouré komistamas ameeriklanna Tori Bowie otsa
Elevandiluuranniku sprinter Murielle Ahouré komistamas ameeriklanna Tori Bowie otsa Foto: Matthias Schrader/AP/Scanpix
Elevandiluuranniku sprinter Murielle Ahouré komistas ameeriklanna Tori Bowie otsa
Elevandiluuranniku sprinter Murielle Ahouré komistas ameeriklanna Tori Bowie otsa Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix
USA Tori Bowie ja Elevandiluuranniku Murielle Ahouré
USA Tori Bowie ja Elevandiluuranniku Murielle Ahouré Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

26-aastase Bowie võiduaeg oli 10,85 sekundit, mis on ta selle hooaja parim aeg, jättes sellega seljataha enne jooksu soosikuks peetud jamaicalanna Elaine Thompsoni.

Naiste 100 meetri jooksu finiš Londoni MMil. Võitja on USA sprinter Tori Bowie
Naiste 100 meetri jooksu finiš Londoni MMil. Võitja on USA sprinter Tori Bowie Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

27. augustil 1990 Mississippi osariigis Sand Hillis sündinud Bowie lapsepõlv oli karm, kuna ta bioloogiline ema andis tema ja ta õe Tamarra üsna väikestena asenduskodusse, tundmata nende saatuse vastu enam huvi. 

Tori Bowie
Tori Bowie Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Tüdrukute vanaema Bobbie Smith võttis ette kohtutee, et saada laste hooldusõigus ning pärast pikki kohtulahinguid ta selle lõpuks ka sai.

Vanaemal ei olnud just palju raha ja Tori Bowie kasvas üles vaestes oludes, mis sundis teda pingutama. Bowie on mitmes intervjuus rõhutanud, et vanaema on talle suureks eeskujuks, sest ta on naine, kes mitte kunagi alla ei anna.

Tori Bowie
Tori Bowie Foto: Anton Denisov/Sputnik/Scanpix

«Ta võitles meie eest ja sai meie hooldusõiguse. Me ei olnud rikkad, kuid ta armastab meid ja õpetas meid enda eest seisma,» sõnas Bowie 2016. aasta Rio olümpiamängude eel.

70-aastane vanaema Bobbie Smith sõnas, et tema sai oma elutarkuse ja tugevuse oma vanaemalt.

«Minu esivanemad olid vaesed farmerid. Minu vanaema hoolitses kuue lapselapse eest, kaasa arvatud minu eest. Kui tema suutis kuue lapselapsega hakkama saada, siis mina saan kindlasti kahega,» sõnas Bowie vanaema väljaandele The Clarion Ledger.

Bobbie Smith lisas, et ta sõnas Torile ja Tamarrale, et kõige tähtsam on haridus ning tüdrukud on seda nõuannet järginud. Tori õpib Lõuna-Mississippi ülikoolis kehakultuuri ja on oma ülikooli esindanud mitmel võistlusel.

Tori Bowiele meeldis juba lapsena sport, ta läks koos poistega korvpalli mängima, kalale ja õhupüssist laskma.

Bowie paljastas ühes intervjuus, et võttis 12-aastasena sugulase auto ja läks üksinda sõitma, tahtes teada, kuidas on autot juhtida.

Bowie oli Pisgahi keskkoolis õppides spordis üks andekamaid, tegeledes nii korvpalli kui ka kergejõustikuga. Edukalt keskkooli lõpetanud noorsportlane sai stipendiumi Lõuna-Mississippi ülikooli, kus sai alguse tema professionaalse sportlase tee.

Bowie sai Londoni MMi 100 meetri jooksus kulla, kuid tal on ka varasemast medaleid. 

2016. aasta Rio olümpiamängudel sai ta 4 × 100 meetri teatejooksus kuldmedali, 100 meetri jooksus hõbeda ja 200 meetris pronksi. 2015. aasta Pekingi MMil sai Bowie 100 meetri jooksus pronksi.

«Karm ja järjepidev treening tõi tulemuse. Ma veel ei ole harjunud, et olen maailmameister, kas ma ikka olen maailmameister?» küsis kiire naissprinter pärast võitu.

Värsket maailmameistrit on Londonis toetamas ja jälgimas ka vanaema Bobby, kelle sõnul ei kaotanud ta Tori suhtes kunagi lootust ja oli kindel, et kunagi saab sellest tüdrukust maailmameister.

Sand Hill peab Tori Bowiet suureks staariks, kes viis nende väikese alevi maailmakaardile.

Tori Bowie
Tori Bowie Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles