Ugala kolib suveks Meleski klaasivabrikusse

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala suvelavastuse tarvis kohandatatakse vana klaasivabrik teatrisaaliks, mis toob lood publiku ette just seal, kus need sündisid.
Ugala suvelavastuse tarvis kohandatatakse vana klaasivabrik teatrisaaliks, mis toob lood publiku ette just seal, kus need sündisid. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Augustis saab ainulaadses ja rikka kultuurilooga Meleski klaasivabrikus nautida Mats Traadi värsket näitekirjandust.

Soojadel augustiõhtutel ärkavad vana vabriku lood hiljuti nii Jaan Krossi kui Eduard Vilde preemia pälvinud kirjaniku sule läbi taas ellu. Uus näidend «Läbi klaasi», mille lavastab Priit Pedajas, valmis spetsiaalselt Ugala suvetükiks.

Meleski asub Kolga-Jaani vallas Võrtsjärve kauneimast liivarannast mõne kilomeetri kaugusel. Ugala suvelavastuse tarvis kohandatatakse vana klaasivabrik teatrisaaliks, mis toob lood publiku ette just seal, kus need sündisid.

1792. aastal asutatud Meleskit tuntakse Eesti pikima ajalooga klaasivabriku asukohana. XIX sajandil oli see konkurentsitult Baltikumi suurim ja terves Vene impeeriumis suutis Meleskiga suurima Vene klaasitehase tiitli pärast võistelda üksnes Rjazani oma.

Meleski vabrik suleti lõplikult 1990. aastate algul ja hoone jäi tühjaks. Ainult klaasimeister istub mõtlikult ahju kõrval, pilk suunatud peeglile. Talle vaatavad vastu mitme põlvkonna klaasipuhujate silmad ja nende lood löövad sädelema. Kas meister näeb minevikku läbi selge klaasi või on aeg jätnud sellele oma jäljed? Talle kangastuvad lood, mis on sündinud Meleski vabrikus hõõgunud klaasiahjude paistel inimestega, kes on seal elanud ja töötanud.

Nõnda kui meister loob piibu otsas olevast tulikuumast klaasmunast kauni vaasi, muudab ajaratas saatusi ja vormib elukäike. Need lood vajavad rääkimist, sest neid seovad elusaatuste ja klaasi ajaloo kaudu usk, lootus ja armastus. Neid oskab jutustada ainult see, kelle kunst ja oskused muudavad klaasi nii sillerdavalt läbipaistvaks, et sellest on võimalik näha nii minevikku kui olevikku. Aga kas meister näeb ka tulevikku?

Suvelavastusele teeb kujunduse üks põnevamaid eesti lavastuskunstnikke Liina Unt. Osades on Ugala teatri näitlejad ning esietendus on 6. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles