55 aastat Marilyn Monroe surmast: 55 fakti, mida sa ei teadnud sajandi seksisümboli kohta (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna möödub 55 aastat ikoonilise näitlejanna Marilyn Monroe surmast. Siin on 55 fakti sajandi seksisümbolist: 

1. Marilyn sai suhteliselt vähe palka. Jane Russellile maksti kümme korda rohkem raha filmis «Gentlemen Prefer Blondes» mängimise eest. Marilyni tasu tema viimases lõpetamata filmis «Something's Got to Give» oli 100 000 dollarit. Võrrelge seda Elizabeth Tayloriga, kes sai «Cleopatra» eest miljon dollarit, ja James Deaniga, kes sai Marilyn kaasstaarina samas filmis 500 000 dollarit. Tänapäeval teenivad Monroe pärijad viis miljonit dollarit aastas.

2. Sellegipoolest suri ta miljoni-dollari-filmistaarina. Stuudio 20th Century Fox vallandas ta 1962. aastal filmist «Something's Got to Give» pideva hilinemise ja puudumise tõttu (ta ei näidanud end näole kahe nädala jooksul pärast võtete algust). Neli päeva enne Marilyni surma võttis Fox ta uuesti tööle miljoni dollarilise ja kahe filmi tegemise lepinguga.

3. Marilynil ei seisnud repliigid üldse meeles. Tal kulus üle 60 võtte, et öelda sõnad «It’s me, Sugar!» filmis «Some Like it Hot».

4. Ta oli 1953. aastal Playboy esimene Sweetheart (hiljem Playmate). Marilynile maksti 1949. aastal fotole poseerimise eest 50 dollarit ja Hugh Hefner ostis selle 500 dollari eest.

5. Mitmed hauakambrid Marilyni kõrval on müüki jõudnud. Kui Elsie Poncher, Marilyni hauakambri kohale maetud mehe lesk, kambri eBays müüki pani, tehti talle tosinaid pakkumisi - sealhulgas 2,8 miljoni dollariline!

Marilyn Monroe / Scanpix
Marilyn Monroe / Scanpix Foto: SCANPIX

6. Marilyni kõrval oleva hauakambri omanik on Hugh Hefner, kes ostus selle 1992. aastal 50 000 dollari eest.

7. Marilyn kasutas mitmeid nimesid. Sünnitunnistusel on ta Norma Jeane Mortenson. Tema ristinimi on Norma Jeane Baker. Modellina töötades kasutas ta nimesid Jean Norman ja Mona Monroe. Tema algne idee ekraaninimeks oli Jean Adair. Hotellides kasutas ta nime  Zelda Zonk ja psühhiaatriakliinikusse läks ta nimega Faye Miller. Alles 1956. aasta märtsis, juba suure filmistaarina, võttis ta ametlikult enda nimeks Marilyn Monroe.

8. Pärast seda, kui ema Gladys vaimuhaiglasse pandi, elas Marilyn 11 kasuperes. Lisaks veetis ta ligi aasta Los Angelese lastekodus Children’s Aid Society Orphanage.

9. Marilyni lemmikkunstnik oli Goya: «Ma tunnen seda meest väga hästi, meil on samasugused unistused ja mul on samad unistused olnud lapsepõlvest peale.»

10. Marilyn hakkas 18-aastaselt uskuma kristlikku teadust ning hilisemas elus uuris ta erinevaid alternatiivseid uske. Enne Arthur Milleriga abiellumist 1956. aastal pöördus ta judaismi.

Marilyn Monroe / Scanpix
Marilyn Monroe / Scanpix Foto: MATTY ZIMMERMAN/AP/Scanpix

11. Tema kehakaal kõikus filmi «The Prince and the Showgirl» nii palju, et kostüümikunstnik Beatrice Dawson pidi tegema kõik kleidid mitmes suuruses. 

12. Marilynil oli alati näiteõpetaja. Tema esimene õpetaja, Natasha Lytess, töötas temaga kuus aastat 22 filmi vältel. Natasha sattus pidevalt konflikti lavastajatega ja stuudiobossidega, kellele ta sageli vastu hakkas.

13. Joe DiMaggio lasi 20 aastat pärast Marilyni surma saata kolm korda nädalas tema hauale roose.

14. 2011. aasta jaanuaris ostis Authentic Brand Groups litsentsiõigused Marilyn Monroe pärandile, hinnaga 30 miljonit dollarit. 

15. 1999. aasta oksjonil ostis Mariah Carey 662 500 dollariga ära Marilyni väikese valge tiibklaveri. Klaveri ostis Marilyni ema ja see müüdi maha pärast tema närvivapustust, kuid Marilyn leidis selle üles ja ostis selle tagasi. Klaver oli temaga surmani.

Clark Gable, Marilyn Monroe, 1961 / Scanpix
Clark Gable, Marilyn Monroe, 1961 / Scanpix Foto: SCANPIX

16. Marilyn kirst oli matustel avatud. Ta kandis õunarohelist Pucci kleiti ja plaatinablondi parukat (tema pea raseeriti lahkamise käigus osaliselt paljaks). 

17. Arvatakse, et ta plaanis Joe DiMaggioga uuesti abielluda. Pärast abielu purunemist oli DiMaggio teraapias käinud, alkoholist loobunud ja laiendanud oma huvisid muudele asjadele kui ainult pesapallile: viimastel aastatel lugesid nad Marilyniga sageli koos luulet.

18. Marilyni pärlitega Jean Louis kleit, mida ta kandis president Kennedyle sünnipäevalaulu lauldes, läks 1999. aastal müügiks 820 000 dollariga. Tol hetkel oli tegu ühe rõivaeseme eest makstud rekordilise summaga, kuni 2011. aastal pandi müüki Marilyni valge kleit filmist «Seven Year Itch». See läks kaubaks 2,8 miljoni eest.

19. Marilynil oli elu jooksul mitmeid koeri. Tema viimani oli Malta terjer, mille kinkis talle Frank Sinatra. Ta pani koerakesele nimeks Maf (lühend Mafia Honey'st). 1999. aastal toimunud oksjonil osteti kaks polaroid-pilti Mafist 220 000 dollariga.

20. Marilyn jättis 75 protsenti oma pärandist Strasbergsidele. Lõpuks sai selle Anna Strasberg, Lee Strasbergi kolmas naine. Ta pani keelu alla kõik pildid, millel on näha Marilyn kandmas ehtsat karusnahka, tuues põhjuseks Marilyni armastuse loomade vastu.

Marilyn Monroe enne kuulsaks saamist / Scanpix
Marilyn Monroe enne kuulsaks saamist / Scanpix Foto: NANA PRODUCTIONS/SIPA/NANA PRODUCTIONS/SIPA/Scanpix

21. Londonis asuv lasteteraapiakliinik The Anna Freud Centre oma ülejäänud veerandit Monroe pärandist. Selle osa jättis kliinikule dr Marianne Kris, kes oli üks Marilyni terapeutidest ja ka Marilyni testamendi järgne pärija.

22. Enne abielusid Joe DiMaggio ja Arthur Milleriga oli Marilyn abielus James Doughertyga. Marilyn oli abielludes kõigest 16-aastane. Dougherty, kellest sai hiljem uurija Los Angelese politsei, teine abikaasa keelas mehel kõigi Monroe filmide vaatamise.

23. Marilyn valgendas oma nahka hormoonikreemiga, mille üks kõrvamõju oli kiirendada blondide näokarvade kasvu. Marilyn ei eemaldanud neid pehmeid karvu, sest ta uskus, et see annab tema näole kinolinal pehme kuma.

24. Teda ei nomineeritud kunagi Oscarile, kuid ta hääletati 1941. aastal põhikoolis Oomph-tüdrukuks; ta krooniti 1948. aastal Castroville'i esimeseks artišokikuningannaks; ja ta oli 1950. aastal Stars and Stripes ajakirja Miss Cheesecake.

25. Reklaamijate Liit nimetas ta 1953. aastal maailma kõige reklaamitumaks tüdrukuks. Ta esindas brände nagu American Airlines, Kyron Way Diet Pills, Pabst Beer, Tan-Tan Suntan Lotion ja Royal Triton Oil. 

Marilyn Monroe / Scanpix
Marilyn Monroe / Scanpix Foto: SCANPIX

26. Marilyni agent Johnny Hyde maksis 1950. aastal talle kahe iluoperatsiooni - ninaotsalõikuse ja lõuaimplantaadi - eest.

27. Ta oli üks varasemaid jooga harrastajaid. Teda õpetas Rootsi-Vene päritolu Bollywoodi filmistaar Indra Devi, kelle õpilaste hulka kuulusid ka Greta Garbo ja Gloria Swanson. 

28. Tänu Marilyni sekkumisele sai Ella Fitzgerald oma esimese suurema tööotsa Los Angelese ööklubis. 1955. aastal olid mustanahalistele uksed kindlalt kinni, kuid Marilyn veenis mänedžmenti sellega, et lubas istuda nädal aega Fitzgeraldi kontsertidel esireas.

29. Marilyn oli teine naine, kes juhtis iseenda produktsioonifirmat. Esimene oli Mary Pickford.

30. Marilyni kinnisidee oli näitleja Clark Gable, kellega ta mängis koos filmis «The Misfits». Noorena unistas Marilyn, et Gable on ta ise. Kui mees suri, nuttis Marilyn enda sõnul kaks päeva järjest.

Marilyn Monroe / Scanpix
Marilyn Monroe / Scanpix Foto: MAVRIXONLINE.COM - See Caption/MAVRIXONLINE.COM - See Caption/Scanpix

31. Ta eelistas olla alasti. Naissoost stuudiotöötajate juuresolekul oli ta sageli ilma riieteta. Ta andis intervjuusid porgandpaljalt ja läks tihtipeale välja, kandes seljas vaid Joe DiMaggio kingitud musta naaritsakasukat.

32. Stsenaristid jumaldasid teda. Jean-Paul Sartre soovis, et Marilyn kehastaks filmis «Freud» hüsteerilist patsienti. Marilyn oli Truman Capote esimene valik mängimaks Holly Golightly rolli filmis «Breakfast at Tiffany’s".

33. Marilyni ametlikuks surma põhjuseks nimetati «tõenäoline suitsiid», kuid toksikoloogilised uuringud tehti vaid tema maksale. Kui abikoroner Thomas Noguchi soovis testimiseks teisi organeid, öeldi talle, et need on hävitatud.

34. Näitlejanna Veronica Hamel ostis 1972. aastal Marilyni maja. Ta väitis, et maja renoveerides avastas ta ulatusliku pealtkuulamissüsteemi.

35. Marilyni kangelane oli Abraham Lincoln: «Ma lugesin tema kohta kõike, mida ma leidsin. Ta tundus ainsa kuulsa ameeriklane, kes sarnanes minuga - vähemalt tema lapsepõlves.»

Marilyn Monroe, 1955. / Scanpix
Marilyn Monroe, 1955. / Scanpix Foto: SCANPIX

36. Surma ajal oli Marilynil pooleli Harper Lee raamat «To Kill a Mockingbird» ja Leo Rosteni romaan «Captain Newman MD», mis põhines Monroe psühhiaatri Ralph Greensoni elulool. 

37. Kaks meest on oma surivoodil väitnud, et nad on Marilyni bioloogilised isad. Nii Marilyn kui tema ema uskusid, et näitlejanna isa on C Stanley Gifford, kes aga keeldus Marilyni eluajal temaga kohtumast. 

Edward Mortensen oli emaga abielus Marilyni sünni ajal ning tema (valesti kirjutatud) nimi on ka näitlejanna sünnitunnistusel.

38. Marilyn oli sportlik. Noore abielunaisena neljakümnendate alguses õppis ta jõutõstmist koos olümpialase Howard Corringtoniga. Hiljem käis ta kallima Tommy Zahniga tandemsurfamas, seistes laintel liueldes mehe õlgadel.

39. Marilyn kokutas lapsena ja teismelisena. «Ma ei tea, kuidas see juhtus. Mõnikord närvi või elevile minnes hakkasin kokutama.» Kõneterapeut aitas tal probleemist üle saada.

Marilyn Monroe / Scanpix
Marilyn Monroe / Scanpix Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

40. Mitmed tema sõbrad uskusid, et ta tapeti. Võimalikud kahtlusalused: Robert Kennedy (kellega tal oli afäär); John F Kennedy (sama); mafiooso Sam Giancana; FBI; CIA; tema psühhiaater Ralph Greenson. 

41. Filmi «Let’s Make Love» võtetelt puudumise tõttu lisandus võtteajale 28 päeva ja eelarvele miljon dollarit.

42. Marilyni karjäär kaamera ees algas 1945. aastal, kui fotograaf David Conover leidis ta lennukitehase Radioplane liinil töötamas.

43. Arthur Milleri etendus «After the Fall» arvatakse olevat kirjeldus tema abielust Marilyniga. Kirjanik James Baldwin lahkus keset etendust saalist, sest tema arvates kujutati Maggiet - Monroe karakterit - liiga julmalt.

44. Marilyn oli elu jooksul vaid ühe kodu omanik: 12305 Fifth Helena Drive, Brentwood. Samas majas ta ka suri.

45. Nikita Hruštšovi kohates rääkis ta raamatus «The Brothers Karamazov». Ta soovis kehastada raamatu põhjal tehtavas filmis Grushenkat.

Marilyn Monroe / Scanpix
Marilyn Monroe / Scanpix Foto: SCANPIX

46. Sageli öeldakse, et Marilyn kandis kleidisuurust 16. The Times of Londoni moetoimetaja lükkas selle kuulujutu ümber, kui tal tekkis võimalus proovida Marilyni kleite. Suurema osa karjäärist kandis ta suurust 8 ja mitte kunagi suuremat kui 10.

47. Kui Monroe abiellus prillikandjast näitekirjaniku Arthur Milleriga, teatas ajakiri Variety sellest pealkirjaga «Munapea abieluus Liivakellaga».

48. Kui Monroe suri, kirjutas New York Times, et linnas tõusis enesettappude arv rekordiliselt - 12 ühe päevaga. «Kui kõige imelisem, kaunim olevus maailmas ei leidnud põhjust, mille nimel elada, siis ei peaks seda leidma ka mina,» kirjutas üks ohver hüvastijätukirjas.

49. Talle meeldisid targad mehed. Abiellumine Arthur Milleriga on selle tõestuseks, kuid tema kunagise toakaaslase sõnul tegi Marilyn nimekirja meestest, kellega ta soovis magada, ja nende seas ei olnud kedagi alla 50-aastast.

50. Marilyn polnud suurem asi kokk. Toakaaslane palus tal kord salati ära pesta ja nägi, kuidas Marilyn hõõrus igat lehte eraldi svammiga.

Marilyn Monroe aastal 1956 / Scanpix
Marilyn Monroe aastal 1956 / Scanpix Foto: AKG Images / Scanpix

51. Lõpuks leidis ta oma lemmikud köögis. Pärast tema surma leiti mitmed tema retseptid ja need olid üllatavalt keerulised. 

52. Ta luges palju. Marilyni raamaturiiul oli muljetavaldav. Surma ajal oli tal üle 400 raamatu, millest paljud olid esmaköited.

53. Marilyn ja DiMaggio olid abielus vaid kaheksa kuud. Nende lahutuse põhjuseks oli mitmeid asju, kuid suur osa andis kuulus kleidistseen, kus tema seeliks üles tõuseb.

54. Esimese abikaasa James Dougherty sõnul armastas Marilyn pööraselt loomi ja kodutuid. Ükskord üritas ta tuua nende tuppa lehma, kes oli vihma kätte jäänud.

55. Ta kannatas suurema osa täiskasvanelust depressiooni ja unetuse all. Elu lõpupoole segas ta sageli magamajäämise nimel šampanjat unetablettidega.

Marilyn Monroe / Scanpix
Marilyn Monroe / Scanpix Foto: Personalities/
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles