USAs tapsid vanemad ranget taimetoitlust järgides oma lapse, saades eluaegse vangistuse (5)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imik
Imik Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Georgia osariigi kõrgem kohus määras eluaegse vangistuse vanematele, kes ranget taimetoitlust järgides tapsid oma väikelapse.

Kohtus tunnistusi andnud arstide sõnul kaalus ligi kahekuune Crown Shakur Thomas enne oma surma vaid 1,5 kilogrammi, edastab ABC News.

Laste sünnikaal on keskmiselt 2,6 – 4,5 kilogrammi.

Kohus mõistis poisi vanemad Jade Sandersi ja Lamont Thomase lapse tapmises, lapsevastases vägivallas, ta tervise kahjustamises ja elu ohtu seadmises süüdi, saates nad eluks ajaks trellide taha.

Prokurör Chuck Boringi sõnul jätsid rangetest taimetoitlastest vanemad ajupestud mulje. Lisaks ei viinud vanemad last arsti juurde, kui nad märkasid, et lapse kehakaal hakkas langema.

«Nad korrutasid kohtus pidevalt, et nemad tegid last toites ja hooldades kõik õigesti, järgides taimetoitlust. Laps ei saanud rinnapiima, kuna see olevat nende arvates loomne. Nad andsid imikule sojapiima ja õunamahla, kuid see toit ei olnud lapsele sobiv ja seda oli liiga väikeses koguses,» teatas prokurör.

USA tuntud toitumiseksperdi, New Yorgi Rose Kennedy toitumiskliiniku nõustaja Keith Ayoobi arvates võisid need vanemad end nimetada taimetoitlasteks, kuid õigest taimetoitlusest ei olnud neil aimu.

«Nad oleksid pidanud teadma, et toitumine peab olema tasakaalus, peab saama vajalikus koguses õigeid aineid, ka valke. Siinsel juhtumil jäi laps vanemate väärarusamade tõttu nälga ja kaotas elu,» tõdes toitumisspetsialist.

Kohtus tunnistusi andnud lastearst Ira Rubin sõnas, et imikud peavad saama vähemalt 280 grammi vedelikku päevas, laste hea tervise nimel tuleks  anda 500 – 850 grammi vedelikku päevas.

«Kuna nimetatud laps kaotas poole oma kehakaalust, siis ei toidetud teda piisavalt ega õigesti,» teatas lastearst.

Lastearstide soovituse kohaselt tuleks lapsi imetada vähemalt kuus kuud, kuid paljud taimetoitlastest emad võrdustavad rinnapiima loomse toiduga ning selle tõttu otsivad lapse jaoks asendustoidu, milleks võivad olla kunstlikud piimasegud ja sojapiim, mis on taimne.

Arstid soovitavad naistel raseduse ja imetamise ajaks rangest taimetoitlusest loobuda. Kui ikkagi jäädakse taimetoitluse juurde, siis tuleks emal jälgida, et ta saaks piisavalt valku, kaltsiumit ning D- ja B-12- vitamiine. 

Taimetoitlus levib maailmas aina enam, olles trendikas eluviis. Samas paljud end taimetoitlaseks nimetavad inimesed ei uuri ega õpi, kuidas õigesti toituda, seades sellega nii enda kui oma laste tervise ohtu. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles