Mustanahalisel naisel on haigus, mis muudab ta peagi täiesti valgeks!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jason Carroll

Vanaema poseeris alasti näitamaks, et ilu ei tule nahatoonist. Nimelt põeb naine haruldast haigust nimega vitiligo, mis muudab tema tumeda nahatooni heledaks ja kunagi tekitas see temas enesetapumõtteid. 

Modell, ärinaine ja nelja lapse ema Iomikoe Johnson märkas esimesi valgeid laike enda nahal 12-aastasena. Alul arvas ta, et tegu on vähiga, ent siis levisid valged osad ka suguelunditele ja silmadele. 25-aastasena arvas Iomikoe, et teda hakatakse kiusama, kuna ta on kahe erineva nahavärviga, sest juba lapsena kiusati teda seepärast, et ta oli mustanahaline. Naine tahtis endalt elu võtta, sest võõrad aina passisid teda tänaval ja tihtipeale keelduti temaga isegi kätt surumast. Ta veetis iga päev ligi tund aega end meigiga kattes ja kandis vaid pikki riideid. Kõik muutus, kui naise kihlatu ütles talle, et armastab teda ükspuha, milline ta ka välja näeb, mispeale Iomikoe loobus enda katmisest meigiga.

«Kui sain diagnoosi, et mul on vitiligo, lõhkus see mu maailma. Kui lapsena mind kiusati musta naha tõttu, siis nüüd kaht värvi nahaga ei suudaks ma saba läbi elada,» rääkis tugev naine, «see oli valus ja murdev, mistõttu ma kaalusin endalt elu võtta, ent lapsed hoidsid mind tagasi. Inimesed vaatasid mu käsi ning keeldusid seetõttu mind puudutamast ja ütlesid väga ebaviisakaid ja kurje lauseid, lapsed aga hoopiski kartsid mind. Ma ei teadnud, mis see on. Alguses arvasin, et tegu on vähiga, see hirmutas mind ja tekitas depressiooni, kuna ma ei teadnud, mis mu kehaga toimub. Ka mu vanemad olid mures, ent ütlesid, et armastavad mind tingimusteta.»

Iomikoel on neli last ja kaks lapselast ning nüüdseks ta armastab oma erilist välimust ning ta ei saaks ilma selleta. Ta tunnistab, et tänu enda perele on ta nüüd modell ja kõndiv inimkunst. «Mul võtaks aega 45 minutit kuni tund, et end meikida, see lõpuks väsitas,» seletas naine, «mu kihlatu ütles, et ma ei peaks end kurnama, kuna ta armastab mind, vahet pole kas ma kannan meiki või mitte. Ühel päeval ärkasin üles ja nägin Facebookis pilti Winnie Harlowist, kes on samamoodi modell vitiligoga, ning mõistsin, et ta on imeilus. Tal on sama nahahaigus, mis minulgi ning ta väärtustab iseend, seega mõtlesin, et peaksin sama tegema. Sellest ajast saati pole ma meiki kandnud, ma olin väsinud sellest, kuidas inimesed minusse suhtusid – minu kohus oli näidata neile, et ilu ei olene nahavärvist.»

Vaata veel pilte siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles