Chelsea Manning reageeris transsooliste sõjaväekeelule, nimetades Trumpi argpüksiks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chelsea Manning
Chelsea Manning Foto: HO/AFP/Scanpix

USA endine sõdur, transsooline Chelsea Manning, varasema nimega Bradley Manning, kritiseeris sotsiaalmeedias president Donald Trumpi teadet, et transsoolised ei saa mingil moel USA sõjaväes teenida.

Selle aasta alguseni USA kaitseministri ametis olnud Ashton Carter tühistas möödunud aasta juunis keelu, mis ei võimaldanud transsoolistel inimestel avalikult Ameerika Ühendriikide relvajõududes  teenida, kuid Trumpi arvates oli selle keelu tühistamine vale, edastab The Independent. 

USA endine kaitseminister Ashton Carter
USA endine kaitseminister Ashton Carter Foto: MOHAMMAD ISMAIL/REUTERS/SCANPIX

Trump teatas eile Twitteris, et ta konsulteeris transsooliste küsimuses mitme kindrali ja militaareksperdiga ning saadud info näitas, et USA valitsus peab keelama transsoolistel relvajõududes teenida.

Trumpi seisukoht on, et USA sõjavägi ei pea kannatama suurte meditsiiniliste kulutuste ja häirete tõttu, mida transsoolised sõjaväelased tekitada võivad.

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

USA kaitseministeerium ei ole veel Trumpi teadet kommenteerinud ega seda selgitanud.

«Maailma kõige suurem ja võimsam sõjavägi kurdab transsooliste pärast. Tegemist on argpükslusega, Trump on agrpüks,» teatas Chelsea Manning sotsiaalmeedias.

Chelsea Manning
Chelsea Manning Foto: HANDOUT/CHELSEA MANNING/Scanpix

Rahvusvahelisele mittetulunduslikule meediaportaalile WikiLeaks USA sõjaväe ja diplomaatilist salainfot lekitanud Manning oli umbes 700 000 dokumendi apljastamise eest seitse aastat vanglas ja pääses vabadusse selle aasta mais.

Manningi sõnul on USA relvajõud mitte ainult kaitsejõud, vaid ka koht, kus toimuvad sotsiaaleksperimendid ning selle tõttu peaks sõjaväelased tolerantsed olema.  

USA seksuaalvähemusi ühendava organisatsiooni esindaja Stephen Peters lausus, et  Trumpi avaldus, et transsoolised ei saa USA sõjaväes teenida, on mittepatriootlik  ja moraalilage, tehes tuhandetest sõjaväelastest avalikkuse märklaua.

Twitteris oli ka neid, kelle sõnul ei tea Trump USA relvajõududest ja sõduritest mitte midagi ning tal peaks selle tõttu häbi olema.

Transooliste sõjaväes teenimise keelu tühistanud, nüüdseks endine kaitseminister Ashton Carter kritiseeris Trumpi öeldes, et presidendi selline seisukoht seab USA julgeoleku ohtu.

Carter lisas, et transsoolised on tõestanud, et nad sobivad sõjaväkke ja nende sõjalised oskused on tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles