Lihavõtte maiustused

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banaanidest saab koos kohupiimaga tõelise hõrgutise.
Banaanidest saab koos kohupiimaga tõelise hõrgutise. Foto: MARINA PUSHKAR/PM/EMF

Ellen Arnover, Elukiri

Lihavõttepühade puhul pannakse meil rohkem rõhku munale ja kohupiimale, sest värsket kodumaist kala ja korralikku lambaliha on raskem hankida. Aga peale pasha on palju muid võimalusi, mida kohupiimast annab välja võluda.
 

Puuvilja-kohupiimarõngas

Kui kodus leidub keskelt õõnes küpsetusvorm, võib sellesse panna tarduma kohupiima-magustoidu, millega võib kaloritele mõtlemata julgelt maiustada.

2 pk lahjat kohupiima
1,5 dl piima
2 sl želatiini
1 dl vett želatiini sulatamiseks
1,5 dl suhkrut
3 tl vanilliinsuhkrut
1 sl sidrunimahla
1 pk vahukoort
u 500 g konservpuuvilja (nt troopikapuuviljade segu)

Kohupiim segada hästi läbi piima, suhkru ja sidrunimahlaga. Želatiinil lasta vees paisuda ja sulatada kuumaveevannil, lisada kohupiima hulka. Kui on näha, et mass hakkab tarduma, lisada vanilliinsuhkruga vahustatud koor. Valada kohupiimamass ringvormi ja lasta külmas kohas tarduda.
Serveerimiseks kummutada vaagnale, ringi keskele ja serva paigutada meelepärast konservpuuvilja (ananassitükid, aprikoosid, mango). Juurde võib pakkuda külmutatud maasikatest valmistatud kastet.

Banaani-kohupiimatarretis

1 pk (250 g) väherasvast kohupiima
1 dl maitsestamata jogurtit
1,5 dl suhkrut
3+1 banaani
1 väike sidrun
1 sl želatiini
2 sl tumedat rummi
1 pk sidrunitarretise pulbrit (Mikaado)

Sidrunist mahl välja pressida. Püreerida kolm banaani koos sidrunimahla suhkruga, segada kohupiima ja jogurtiga.

Lisada rummile veidi vett ja leotada selles želatiin, sulatada veevannil. Segada kohupiima hulka, tõsta magustoidunõudesse tarduma.

Valmistada sidrunitarretis pakendil oleva õpetuse järgi, ainult vett võiks veidi vähem võtta (4 dl asemel 3). Lasta tarretisel jahtuda ja kui see hakkab kergelt tarretuma, tõsta lusikaga igasse magustoidupokaali tarretisekiht. Lauale andmisel kaunistada banaaniviilude vm meelepärasega.

Netty rosinakook

Netty kinnitusel õnnestub see kook alati. Miks mitte küpsetada hästi magusat rosinakooki ka lihavõttepühadeks.

Tainas
3–4 klaasi jahu
250 g küpsetusmargariini
3 munakollast
1 munakollane pealt määrimiseks (kloppida lahti vähese veega)
250 – 300 g hapukoort
1 tl söögisoodat
(näpuotsaga soola)

Täidis
4 munavalget
1,5 kl suhkrut
300 g väikseid heledaid rosinaid

Segada sooda jahusse. Sõtkuda margariin jahuga läbi, lisada munakollased ja hapukoor. Saadud tainast tuleb kolm-neli palli, pakkida need kilesse ja panna külmkappi (paariks tunniks, aga võib ka eelmisel õhtul taina valmis teha).

Munavalged vahustada suhkruga ja segada sisse pestud-nõrutatud rosinad.

Iga pall rullida jahusel tainalaual nelinurgaks vastavalt ahjuplaadi suurusele ja panna pannile, iga kihi vahele määrida besee-rosinatäidist, pealt määrida kook munakollasega.

Enne ahju panekut lõigata kook sobiva suurusega tükkideks. Küpsetada 200-kraadises ahjus, kuni kook on kenasti kuldpruun.

Munatäidisega paprika

Koguseid võib muuta vastavalt paprikakaunade suurusele.
2 väiksemat paprikakauna
50 g võid
100 g kõva juustu riivitult (nt parmesan või suitsujuust)
3 keedetud muna
(soola)
värskelt jahvatatud pipart
1 tl mahedat sinepit (nt Prantsuse)
1 tl mahedat Ungari paprikapulbrit
vajadusel vedeldamiseks veidi majoneesi
(hästi peeneks hakitud murulauku ja petersellilehti)

Paprikakaunad puhastada. Toasoe või hõõruda lahti sinepi jm maitseainetega, lisada peene riiviga riivitud juust ja hakitud munad. Hästi läbi segada ja täita sellega paprikakaunad. Hoida külmkapis kaks-kolm tundi. Lõigata kuuma vette kastetud noaga seibid ja tõsta serveerimistaldrikule nt koos salatilehtede ja viilutatud tomatitega.

Kõrvale pakkuda röstitud saia või värskeid kukleid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles