Piltuudis: jänesed kasutasid üleujutuse ajal lambaid «ratsudena»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaal kasutasid jänesed lambaid «ratsudena»
Uus-Meremaal kasutasid jänesed lambaid «ratsudena» Foto: Ferg Horn/AP/Scanpix

Uus-Meremaa Lõunasaare farmer märkas, kuidas jänesed olid hüpanud üleujutusalal lammastele selga, kasutades lambaid «ratsudena».

Mosgieli farmer Ferg Horne läks möödunud laupäeval pärast tugevat vihmasadu kontrollima enda ja oma naabri lambaid, arvates et osa lammastest on uppunud, edastab The Guardian.

Horne’i üllatuseks olid kõik karja kuulunvad lambad elus, kuid nad seisid umbes kaheksa sentimeetri kõrguses vees.

Talle jäi silma, et kolmest lambast olid saanud «ratsud», kelle seljas olid jänesed, kes üritasid üleujutusest kuivalt pääseda.

Uus-Meremaal kasutasid jänesed lambaid «ratsudena»
Uus-Meremaal kasutasid jänesed lambaid «ratsudena» Foto: Ferg Horn/AP/Scanpix

«Ma ei olnud varem midagi sellist näinud, jänesed pidid tegema üsna kõrge hüppe, et lambale selga saada. Igatahes tegid need kaks loomaliiki looduskatastroofi ajal koostööd,» nentis lambakasvataja.

Horne teatel ei häirinud lambaid, et nad said endale «ratsanikud».

«Kui ma hakkaisn lambaid ära viima, hüppasid jänesed maha ja jooksid kiiresti lähima puu juurde, mille okstele nad ronisid. Läksin hiljem üleujutatud karjamaale tagasi, kuid siis olid jänesed puu otsast kadunud. Arvata võib, et nad jõudsid kuhugi kuivemasse kohta ja jäid ellu,» sõnas farmer.

Horne’i teatel on ta 40 aastat laksnud maha ta farmis taimi söömas käinud jäneseid, kuid nüüd nähtu muutis ta suhtumist, kuna üleujutusala jänesed näitasid üles nutikust.

Uus-Meremaal on metsikute jänestega palju probleeme, sest nad paljunevad kontrollimatult. Valitsus lubas, et 2050. aastaks on jäneste arv nüüdsest märgatavalt väiksem ehk neid tohib valimatult tappa.

«Need kolm jänest olid igatahes minu austuse ja ka elu ära teeninud, sest oskasid end üleujutusest päästa,» teatas Horne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles