Väide: Jeesuse ristilöömise naelad leiti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simcha Jacobovici näitamas kahte iidset naela
Simcha Jacobovici näitamas kahte iidset naela Foto: SCANPIX

Uues dokumentaalfilmis «The Nails of the Cross» väidetakse, et 2000 aasta vanusest hauast leiti Jeesuse ristilöömise naelad.

Iisraeli arheoloogi Simcha Jacobovici sõnul valmis film pärast kolme aasta pikkust uurimistööd, millest osa põhineb faktidel, osa on aga spekulatsioonid, kirjutab The Telegraph.

Juba on Iisraeli uurija väited kahtluse alla seatud, sest sajandite jooksul on palju naelu ja teisi asju esitletud kui Jeesuse surma ja matmisega seotuid.

Osa eksperte on arvamusel, et Jacobovici tahab filmiga odavat kuulust saada.

Jacobovici kaitses end, et tema avastus erineb varasematest samalaadsetest ning selle tõttu võidakse teda mitte uskuda.

«Meie filmis on ära toodud tõendid oletatavast Jeesuse hauast leitud naelte kohta. Need on läbi ajaloo siiani parimad tõendid. Kas need naelad on autentsed? 100-protsendilise kindlusega ma seda ei väida,» selgitas arheoloog.

Film algab sellega, et näidatakse Jeruusalemmas 1990. aastal leitud hauda, mis siis arvati olevat juudist preestri Caiaphase matmispaik. Caiaphas oli Uue Testamendi kohaselt see, kes juhtis Jeesuse üle kohtumõistmist.

Jeruusalemma vanalinnast lõunasse jääval mägisel alal tehtud ehitustöödel paljastunud hauas oli inimjäänuseid. Pärast uurimist haud taas suleti.

Kuigi Piiblis on Caiaphast kirjeldatud üsna negatiivses valguses, ei arva Jacobivici, et ta nii halb oli.

Filmis kirjeldatakse, kuidas hauast leiti iidsed naelad, millest ühel olid küljes inimluu jäänused. Arheoloog avastas need hiljem ühest Tel Avivi laboratooriumist.

Jacobovici kirjeldab filmis, miks need naelad on ristilöömisel kasutatud naelad. Ristilöömine oli Rooma impeeriumis tavaline kurjategijate karistamise viis.

«Kui vaadata kogu ajaloolist ja arheoloogilist konteksti, siis viitab kõik, et just neid naelu kasutati Jeesuse ristilöömisel. Caiaphast seostatakse Jeesusega. Kui panna esimene ja teine kokku, siis saabki vastuseks, et need võivad olla need «õiged» naelad,» selgitas uurija.

Iisraeli antiigiameti esindaja sõnul ei ole kunagi kindlaks tehtud, kas tegemist oli preester Caiaphase matmispaigaga ning Jeruusalemma vanalinna lähedastest kunagistest hauapaikadest leitakse tihti naelu.

«Me ei sea kahtluse alla, et Simcha Jacobovici on andekas ja tark uurija, kes tegi huvitava arheoloogiat käsitleva filmi. Kuid tema teooria ei põhine faktidel, vaid fiktsioonil,» lisas esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles