19. sajandi skandaalse kirjaniku Jane Austeni romaanid on aktuaalsed ka tänapäeval

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joonistus Jane Austenist
Joonistus Jane Austenist Foto: Wikipedia.org

Inglise kirjaniku Jane Austeni (16. detsember 1775 Hampshire – 18. juuli 1817 Winchester) surmast möödub 200 aastat, kuid ta teosed, mis olid omas ajas skandaalsed, ei ole oma sära ja aktuaalsust kaotanud ka tänapäeval.  

Austeni teoste hulka kuuluvad «Mõistus ja tunded» (Sense and Sensibility, 1811), «Uhkus ja eelarvamus» (Pride and Predjudice, 1813), «Mansfield Park» (1814), «Emma» (1815) ja teised, kirjutab The Guardian.

Joonistus Jane Austenist / wikipedia.org
Joonistus Jane Austenist / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Austeni teosed olid omas ajas erilised ja äratasid tähelepanu, samas teda ennast peeti üksildaseks naiseks, kelle elu oli igav, mille tõttu ta hakkas ajaviiteks kirjanikuks. tegelikus elus oli ta särav seltskonnakaunitar, kes loobus abielust, kuna pidas seda ahistavaks. 

Lady A varjunime kasutanud Austen kirjutas esmalt lugusid oma perele ja sõpradele lugemiseks, kuid hiljem anti need välja raamatutena.

Jane Austeni kiri / wikipedia.org
Jane Austeni kiri / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Esimest korda anti selle kirjaniku kogutud teosed välja rohkem kui 100 aastat pärast ta surma, aastal 1922.

Austeni algsed kirjutised olid üsna lihtsad, kuid kirjanik arenes edasi, kirjutades psühholoogiliselt sügavaid romaane, mis on aktuaalsed ka tänapäeval.

Kirjandusteadlaste arvates oskab inglanna väga hästi lahata nii pere-kui romantilisi suhteid ja selle tõttu on ta teosed edukad.

«Austen kirjutas oma romaanid 19.sajandi alguses, kuid need on aktuaalsed ka 21. sajandil. Paljudel meist on samad probleemid, mis on ta teoste tegelastel. Inimesed armuvad, armastavad ja pettuvad, otsides oma ellu õiget partnerit,» selgitas Ühendkuningriigi Jane Austeni organisatsiooni juht Suzannah Fullerton.

Austeni teoste põhjal on tehtud kümneid teleseriaale, telefilme, mängufilme ja lavastusi. Žanrilt ulatuvad need draamadest pornofilmideni.

1995. aasta filmis «Mõistus ja tunded» mängisid peaosi Emma Thompson, Kate Winslet, Hugh Grant ja Alan Rickman.

Filmi «Mõistus ja tunded» reklaamplakat / wikipedia.org
Filmi «Mõistus ja tunded» reklaamplakat / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

2005. aasta filmis «Uhkus ja eelarvamus» olid peaosades Keira Knightley ja Matthew Macfadyen.

Filmi «Uhkus ja eelarvamus» reklaamplakat / wikipedia.org
Filmi «Uhkus ja eelarvamus» reklaamplakat / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Lisaks on Austeni teoste põhjal kirjutatud tänapäevaseid raamatuvariante. Courtney Carbone kirjeldab oma teoses «Darcy Swipes Left», mis põhineb romaanil «Uhkus ja eelarvamus», Elizabethi ja härra Darcy elu nüüdsel nuti- ja sotsiaalmeedia ajastul.

Jane Austeni romaane on aastakümnete jooksul müüdud miljoneid eksemplare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles