Pildid: 007 looja Ian Fleming saatis noore «Bondi» Saksamaale salaülesannet täitma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Lyons enne Saksamaale missioonile lendamist
Peter Lyons enne Saksamaale missioonile lendamist Foto: Thomas Temple SWNS.com/Scanpix

Raamatu ja filmi «Moonraker» (Agent 007: Kuurakett) inspiratsiooniks oli James Bondi looja Ian Flemingu poolt palgatud ja salaülesandega Saksamaale saadetud Peter Lyons.

Praegu 92-aastane Lyons meenutas, kuidas ta 19-aastase noormehena liitus Ühendkuningriigi eriüksusega, mille eesmärgiks oli takistada Saksamaad tuumapommi ehitamist, edastab Daily Mail.

Peter Lyons 19-aastasena
Peter Lyons 19-aastasena Foto: Thomas Temple SWNS.com/Scanpix
Peter Lyons praegu
Peter Lyons praegu Foto: Thomas Temple SWNS.com/Scanpix

Lyons ja veel mitu luurajat saadeti Saksamaale Kieli, kus nad pidid sealsest sõjaväebaasist otsima uraani ja selle riigist välja vedama.

Peter Lyons enne Saksamaale missioonile lendamist
Peter Lyons enne Saksamaale missioonile lendamist Foto: Thomas Temple SWNS.com/Scanpix

Briti luurajad ei leidnud uraani, kuid tabasid 1945. aasta mais sakslasest tuumateadlase Hellmuth Walteri.

Arvatakse, et selle juhtumi võttis Ian Fleming oma romaani «Moonraker» aluseks, selles on kurikael Draxil kaaslane Dr. Walter, kelle prototüübiks olevat Hellmuth Walter.

«Ian Fleming juhtis 30. sõjaväeluure eriüksust, kuhu kuulusin ka mina. Meid saadeti Saksamaale Kieli  uraani otsima, kuid laevad millel uraan oli, lahkusid mõned päevad enne meie saabumist Kieli sadamast,» meenutas britt.

Ian Fleming
Ian Fleming Foto: Personalities/Scanpix

Ta lisas, et nad saabusid Kieli ajal, mil nõukogude väed lähenesid ja neil õnnestus sakslasest teadlane, kes juhtis Kielis relvatehast, kätte saada ja nad viisid ta Suurbritanniasse.  

Filmis «Moonraker» kukub USA kosmosesüstikut kandev Boeing 747 merre, kuid päästemeeskond ei leia süstikut. James Bond saadetakse süstiku looja Hugo Draxi (filmis kehastas teda näitleja Michael Londsdale) juurde, kus teda tahetakse tappa. Bond avastab, et Drax kavatseb Maal apoklaüpsise käivitada.

Michael Londsdale Hugo Draxi rollis
Michael Londsdale Hugo Draxi rollis Foto: Wkkipedia.org
Roger Moore ja Lois Chiles filmis «Moonraker»
Roger Moore ja Lois Chiles filmis «Moonraker» Foto: Supplied by Capital Pictures/Supplied by Capital Pictures/Scanpix

Lyonsi sõnul on ta kunagise luure eriüksuse viimane elusolev liige.

«Ma ei saanud täit väljaõpet, sest ei olnud aega. Liitusin selle üksusega 1943. aastal, täites väiksemaid missioone. Saime lühikest aega treenida ja valmistada ette salamissiooni Saksamaale,» meenutas mees.

Pärast Teist maailmasõda Peter Lyons abiellus, olles nüüdseks oma naise Gladysega 69 aastat abielus. Neil on kaks last, kuus lapselast  ja kaheksa lapselapselast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles