Anne Franki arreteerinud natsiohvitserist sai Lääne-Saksamaa spioon

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Josef Silberbauer
Karl Josef Silberbauer Foto: Wikipedia.org

Hiljuti ilmunud raamatus «Enttarnt» väidetakse, et Anne Franki arreteerinud Viini endisest politseinikust ja SS ohvitserist sai pärast Teist maailmasõda Lääne-Saksamaa spioon.

Karl Josef Silberbauer oli Gestapo meeskonnas, mis 1944. aastal sai vihje, kus Hollandis Amsterdamis varjavad end Anne Frank ja tema perekond, kirjutab The Telegraph.

Anne Frank suri 1945. aastal 15-aastaselt Belseni koonduslaagris tüüfusesse.

Tüdrukust jäi maha päevik, mis anti välja raamatuna ning millest sai üks tuntumaid teoseid, kuidas natsid juute taga kiusasid.

Hamburgis tegutsev ajakirjanik Peter-Ferdinand Koch leidis USA Luure Keskagentuuri arhiivist ja Saksamaa natsidokumentide arhiivist tõendid, et Silberbauer töötas hiljem Lääne-Saksamaa välisluure agentuuris Bundesnachrichtendienst (BND).

Koch kirjutab oma raamatus, et umbes 200 Adolf Hitleri režiimi esindajat töötas hiljem BND heaks.

BND leidis, et Silberbauer oli kogenud Gestapo ohvitser. Selle tõttu sai ta pärast 1945. aastast käsu infiltreeruda Saksamaal ja Austrias tegutsevatesse neonatslikesse grupeeringutesse.

«Ostsin möödunud nädalal Anne Franki päeviku raamatu, tahtsin teada, kas selles on ka mind mainitud. Ei olnud,» olevat Silberbauer kunagi täheldanud.

Silberbauer suri 1972. aastal 61-aastasena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles