Video: 100-aastane mafiooso pääses pärast 50-aastast vangistust vabadusse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John «Sonny» Franzese
John «Sonny» Franzese Foto: Wikipedia.org

USAs pääses vabadusse 100-aastane mafiooso John «Sonny» Franzese, kes oli pangaröövi eest trellide taga 50 aastat.

USA meedia teatel elas see mees 1950.–1960. aastatel staarielu, tal oli palju raha ja naisi ning ta sõprade seas oli näiteks laulja Frank Sinatra.

John «Sonny» Franzese
John «Sonny» Franzese Foto: Anthony Camerano/AP/Scanpix

Franzese poeg Michael kinnitas Twitteris, et ta isa vabanes 23. juunil vanglast, olles enne vabanemist USA kõige vanem vang. Eakas mees asus elama New Yorki Brooklynisse oma tütre juurde.

6. veebruaril 1917 Itaalias Napolis sündinud Franzese tuli koos vanematega USAsse väikelapsena. Temast sai kurjategija juba 19-aastasena, kui kohus mõistis ta kallaletungis süüdi ning 1942. aastal ei võetud teda USA armeesse, kuna peeti liiga vägivaldseks.

Kohus mõistis ta 1967. aastal pangaröövis süüdi ja saatis 50 aastaks trellide taha, kuid mees ei võtnud röövi omaks. Ka pereliikmete sõnul ei pannud ta pangaröövi toime.

John «Sonny» Franzese (keskel)
John «Sonny» Franzese (keskel) Foto: Anthony Camerano/AP/Scanpix

Franzese võttis kohtus omaks mitu vägivallakuritegu ja mõrva. USA meedia andmetel võis mafiooso oma kurjategijakarjääri jooksul tappa umbes 50 inimest.

«Ta pääses paljudest kuritegude süüdistustest, kuid sai karistada selle eest, mida ta tõenäoliselt ei teinud. Siiski on ta tapnud palju inimesi, kuid täpne arv ei ole teada,» nentis endine FBI agent, Franzese juhtumeid uurinud Robert Lewicki.

Kohus andis Franzesele ta pika vangistuse ajal vähemalt kuus korda võimaluse tingimisi karistuseks, ta pääses vabadusse, kuid pani uuesti toime kuriteo ja oli trellide taga tagasi.

Viimase, kaheksa aasta pikkuse vangistuse sai mees stripiklubide hämarate tehingute tõttu, olles siis 93-aastane.

Kohtuvõimud langetasid lõpuks otsuse, et Franzese vabastatakse 100-aastasena, kui ta vanglas hästi käitub ja enam midagi korda ei saada.

Prokurör Cristina Posa sõnas pärast sellise otsuse langetamist, et tema arvates ei pruugi Franzese 100-aastaseks elada.

«Surm vanglas oleks talle paras karistus kõige selle eest, mida ta korda saatis,» nentis Posa.

Franzese elu oli sama glamuurne nagu mõnel Hollywoodi staaril, lisaks laulja Frank Sinatrale kuulus ta tutvusringkonda veel mitu selle aja staari.

Franzese sai oma sissetuleku kuritegelikul teel, kaasa arvatud rahapesu ja väljapressimistega, samas toetas ta rahaliselt selliste kultusfilmide nagu «Deep Throat» ja «Texas Shainsaw Massacre» tegemist.

John «Sonny» Franzese / wikipedia.org
John «Sonny» Franzese / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

ABC news teatel on pärast Franzese vabanemist USA kõige vanem vang 95-aastane Salvatore Sparacio, kes oli samuti 1950.–1960. aastatel tuntud mafiooso.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles