«Harry Potteri» sünnist möödub 20 aastat!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniel Radcliffe Harry Potteri rollis
Daniel Radcliffe Harry Potteri rollis Foto: Photo ITAR-TASS/ITAR-TASS/Scanpix

26. juunil möödub täpselt 20 aastat võlurpoiss Harry Potteri lugude sünnist, mil ilmus esimene raamat «Tarkade kivi». Toona Joanne Rowlinguna tuntud briti kirjanikul valmis «Harry Potteri» esimese raamatu käsikiri 1995. aastal enamjaolt Edingburghi kohvikutes istudes, samal ajal, kui laps kõrval vankris magas, kirjutab BBC.

Pärast mitmeid tagasilükkamisi võttis Bloomsbury kirjastus lõpuks käsikirja vastu ning 26. juunil 1997. aastal ilmus lõpuks vaid 500 eksemplari esimesi kõvakaanelisi Potteri-raamatuid, vahendab Menu. Siis juhtus aga midagi ootamatut – esimene raamat koos veel hiljem ilmunud kuue järjeosaga müüs üle maailma enam kui 450 miljonit koopiat. Sarja uskumatust edust räägib ka näiteks tõsiasi, et 1999. aastal ilmunud «Harry Potter ja Azkabani vang» anti Suurbritannias välja kell 15.45 pärastlõunal, et takistada Inglismaa ja Walesi kooliõpilaste põhjuseta puudumist.

«Harry Potter» on seitsmeosaline romaanisari. Teosed räägivad tavainimeste eest peidetud võlurite ja nõidade maailmast ning selles toimuvast hea ja kurja võitlusest. Peategelane on noor võlur Harry Potter, kes õpib Sigatüüka (inglise keeles Hogwarts) Nõiduse ja Võlukunsti Koolis. Selle raamatusarja osasid on 67 keeles müüdud kokku üle 400 miljoni eksemplari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles