Inglismaal keelati lastel puude otsas ronimine

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Majahaldusfirma vihastas välja südika 9-aastase tüdruku Abigail Early, kui saatsid kirja neiu emale, et tema laps ei tohi enam puude otsas turnida. Eelnevalt olid haldurid öelnud tüdrukule ja tema sõpradele, et puud raiutakse maha, kuna lapsed turnivad nende otsas ning võivad kukkuda ja haiget saada.Nooruke Abigail asja nii ei jätnud ja kirjutas haldusfirmale kirja, nõudes seejuures tõestusmaterjali, et ronimine puid kahjustab.

Tüdruk saatis haldusfirmale kirja, kritiseerides neid, et tal ei lubata ühes sõpradega mängida: «Mu nimi on Abigail ja ma olen 9-aastane. Ma mängin pea iga päev koos sõpradega õues. Teie ütlesite, et lastel ei lubata enam puude otsas ronida. Ma tooksin välja paar fakti: 1. Ma mängin viisakalt ja kasutan puid kui laagrit. Ma ei murra oksi ega lehti; 2. mõni kord mängin ma puu otsas peitust; 3. mu ema ei luba pallimänge mängida, kuna kardab, et me lõhuksime kellegi akna ära, seega me ei mängigi kunagi palliga. Siiski olen ma üks toredast ja viisakast lastekambast, kes armastab puude otsas ronimist, sest meile meeldib füüsiline aktiivsus ja me sõbrad!»

Seejärel andis Abigail edasi laste nõuded, nimelt peaksid majahaldurid tõestama, et traditsiooniline laste mänguviis kellelegi kurja teeb. «Ma tahaksin jätkata mängimist puude otsas, seega kas te palun saaksite edastada informatsiooni ilma agade ja vabandustega: 1) majaelanike hulk, kes meie peale on kaevanud; 2) hinnanguline rahaline kahju puudele; 3) puueksperdi arvamus, kes ütleb, et puude otsas ronimine kahjustab neid,» nõudis tüdruk kaaslaste eest kõneledes.

Kiri, mille haldusfirma majaelanikele saatis oli järgmine: «Me tahaksime paluda, et kui teil on lapsi, siis te ei lubaks neil ronida puude ja suuremate põõsaste otsas, mis ühisel õuealal on, kuivõrd selline tegevus rikub meie ja teie aeda. Me ei soovi seda, et lapsed üldse ei võiks õues mängida, kuigi pallimängud on tõesti keelatud, ent samas ei taha me ka kahju puudele ja põõsastele, mistõttu peaks need välja juurima ja uued terved istikud asemele panema.»

Abigaili ema arvab, et keelu põhjustasid vanemad majaelanikud, kes on laste mängimise peale kaevanud, ent samas leiab naine, et puude otsas ronimine teeb kellelegi halba: «Mu tütar armastab õues olla, niisamuti nagu ta sõbradki, nad ei passi toas ega vaata telekat!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles