Jaapanis on iidsed «tsunamikivid» unustusehõlma vajunud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niinimetatud tsunamikivi Iwate prefektuuris Aneyoshis
Niinimetatud tsunamikivi Iwate prefektuuris Aneyoshis Foto: SCANPIX

Tänapäeva kaitsevallid ei suutnud Jaapani kirdeosa märtsi alguses tabanud tsunamilaine eest kaitsta.

Kuid Jaapanis on siiani püsti vanu niinimetatud tsunamikive, mis hoiatavad selle eest, et neist kividest allapoole ühtegi hoonet ei ehitataks, kirjutab Huffington Post.

«Kõrgematele kohtadele rajatud ehitised tagavad rahu ja harmoonia. Mäletage tsunami tekitatud katastroofe. Ärge ehitage oma maju sellest kivist allapoole,» seisab näiteks Iwate prefektuuris Aneyoshis asuval iidsel hoiatuskivil.

Mõned Aneyoshi elanikud on vanal ajal antud soovitusest kinni pidanud ning nende majad nüüdses tsunamis kannatada ei saanud.

Aneyoshi on tänapäeval Miyako eeslinn. Seda paika on tsunamid sajandite jooksul tabanud mitmeid kordi. Varasem kõige enam kahju tekitanu oli 1896. aastal.

Jaapani rannikualadel leidub tuhandeid selliseid kive, osa neist arvatakse olevat isegi 600 aasta vanused. Jaapani ajalooallikates on mitmeid ülestähendusi maavärinate ja tsunamide kohta.

Varasemal ajal toimisid need kivid hoiatussüsteemina. Osal kividel on ka hoiatustekst: «Pärast maavärinat võib tulla tsunami, hoiduge selle eest».

Tänapäeva Jaapanis on need «tsunamikivid» ja neil olevad hoiatused unustustehõlma vajunud. Loodetakse kaitsevallidele ja tehnoloogiale, kuid hiljutine katastroof näitas, et need ei pruugi aidata.

«Inimesed on mugava eluga harjunud ning unustanud iidsed hoiatused. Need kivid paigaldanud mõistsid, milleks need vajalikud on,» lausus ajaloolane Yotaru Hatamura.

Sellised kivimarkerid on ka palju kannatada saanud Kesennummas. Neil on tekst:«Ole alati ootamatuks tsunami tulekuks valmis. Vali elu, ära haara asju kaasa».

Kesennumas elava 70-aastase Tetsuko Takahasi kinnitusel järgisid ta esivanemad seda nõuannet ning seda on ka järginud tema. Selle tõttu asub nende pere maja ohutus paigas.

Naine vaatas õudusega, kuidas «tsunamikivist» allapool olnud majad tsunamilaine minema kandis.

«Pärast maavärinat jooksid paljud töölt koju, et väärisesemed kaasa haarata. 20 minutit pärast maavärinat tuli tsunami, need inimesed hukkusid,» lausus naine.

Takahasi sõnul on ta pere elanud Kesennumas sajandeid. Ta esivanemad said näha väga võimsaid tsunamisid. Ta ise koges 1960. aasta tsunamit.

Sendais asuva Tohoku ülikooli teadlase Fumihiko Imamura sõnul unustati hoiatuskivid,  kui Jaapanist sai arenenud ja jõukas riik.

«Tsunamit kogenud jätsid oma lastele ja lastelastele hoiatuse, kuid kolm inimpõlve hiljem kõik unustati,» lausus Imamura.

Kuna Jaapanis on maad üsna piiratult ning elanike arv on varasemast märgatavalt suurem, siis ehitatakse maju ka ohtlikesse piirkondadesse. Sealsed elanikud elavad seega pidevalt ohutsoonis.

Jaapani võimude teatel on 11. märtsi maavärinas ja tsunamis hukkunuid ning kadunuid üle 25 000.  Üle 160 000 inimese jäi kodutuks, nad majutati evakuatsioonikeskustesse. Esimesed inimesed peaksid uude kodusse kolima juba sel nädalal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles