Arheoloogid avastasid kiviajal elanud homo jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogid avastasid kiviajal elanud homo jäänused
Arheoloogid avastasid kiviajal elanud homo jäänused Foto: SCANPIX

Tšehhi arheoloogid avastasid Praha eeslinnast inimjäänused, mis nende sõnul viitavad, et tegemist oli kiviajal elanud homoga.

See mees võidi matta millalgi ajavahemikul 2900 – 2500 eKr, kirjutab news.com.au.

Tegemist oli nooremal kiviajal, vaseajastul elanud mehega, kes oli niinimetatud nöörkeraamika kultuuri esindaja.

Arheoloogidele jäi silma, et mees oli maetud naiste matmiskommete kohaselt ehk ta oli peaga ida suunas ning tema juures oli mitu anumat. See viitavat, et ta võrdsustati naistega ning võis olla omasooihar.

«Teada on, et sel ajalooperioodil suhtuti matmisse ja matusekommetesse väga tõsiselt. Me ei usu, et selle mehe matmisel viga tehti,» lausus uuringut juhtinud arheoloog Kamila Remisova Vesinova.

Uurija sõnul viitab kõik leitu, et selle mehe seksuaalorientatsioon oli tavapärasest erinev, ta võis olla homo- või transseksuaal.

Hilisel kiviajal alguse saanud ja pronksiajastuni kestnud nöörkeraamika kultuuris maeti mehi nii, et nad asetati paremale küljele peaga lääne suunas. Naised maeti aga vasakul küljel peaga ida suunas. Mõlema soo esindajad jäeti kägarasendisse.

Meestele pandi tavaliselt hauda kaasa relvi, tööriistu ja kiltkivist nuge, kuid ka toitu ja jooki.

Naistele pandi hauapanusteks metsloomade hammastest ehteid, vaskkõrvarõngaid, kanne ning jalgade juurde munakujuline pott.

«Meile avanes matmispaik, mis ei vasta nöörkeraamika kultuuri meeste matmise traditsioonidele. Prahast aadressilt Terronska tänav 6 leitud mees oli vasakul küljel. Ka leiti tema juurest munakujuline anum, mida tavaliselt seostatakse naiste matusega. Tema juurest ei leitud mitte ühtegi relva ega tööriista, mis tavaliselt meestele hauda kaasa pandi,» selgitas Vesinova.

Tšehhi arheoloogide sõnul võib see olla üks esimesi Euroopa alalt leitud haudu, kuhu on maetud niinimetatud kolmanda soo esindaja.

Arheoloog Katerina Semradova lisas võrdluseks, et näiteks Siberi šamaane maeti  tavainimestest erinevalt. Nende staatus ühiskonnas jätkus ka hauataguses elus, sest nad maeti väga luksuslikult ja suurte hauapanustega.

«Siinse juhtumi puhul ei ole sellega tegemist. See mees ei olnud šamaan. Pigem oli ta omasooihar, kelles nähti naist,» lisas uurija.

Nöörkeraamika kultuur tekkis Põhja-, Kesk- ja Ida-Euroopa hilisneoliitikumis, umbes aastal 3000 eKr. Selle kultuuri ala ulatus Skandinaaviast Alpide ja Dnepri jõeni. See kultuur esines Kesk-Euroopas Reini jõe aladelt kuni Volgani Ida-Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles