Kas sellel aastal tuleb jaanipäeval taas talvejopp selga panna?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2012. aasta jaanipäev Viimsi vabaõhumuuseumis.
2012. aasta jaanipäev Viimsi vabaõhumuuseumis. Foto: Liis Treimann

Tänavune jaaniaeg on traditsiooniliselt vihmane - ka temperatuur on nadi ning kaunist suveilmast pole mõtet unistadagi!

Riigi ilmateenistuse prognoosi järgi tuleb tänavune jaaniöö jahe, kui temperatuur võib kohati isegi nulli langeda, päeval on sooja maksimaalselt 15 kraadi. Võidupühal on madalrõhkkond, mis toob endaga vihmasabinad. Niisiis jaanipäeva traditsioon, et alati sajab vihma, ei murdu – kuiva ilma pole mõtet lootagi! Ilm on külm ja kõle, öösel alla 10 kraadi, päeval maksimaalselt 15 kraadi. Teadupärast on jaanipäeva ilm tihtipeale üsna sarnane jõuluajaga, ka sel aastal – eelmisel jõululaupäeva ööl küündis temperatuur näiteks viie kraadini. Jaanilaupäeva ööl suurt sadu ei tule, üksikud vihmahood on võimalikud, temperatuur võib langeda nullini! Ka Norra ilmaportaal yr.no lubab vahelduvat pilvisust ühes vihmahoogude ja väikese päikesega, temperatuur kõigub konstantselt 10 kraadi juures.

  • Ka eelmisel aastal sadas jaaniajal vihma ja tuul puhus! Temperatuur oli viie kraadi ligi ja tarvis oli sooje riideid.
  • 2015. aastal oli ilm vihmane, puhus tormine tuul ja kraadiklaas näitas 15 kraadi ligi, küll aga oli tajutav temperatuur hulka madalam.
  • Aasta enne seda oli öösel kraadid taas nulli juures, Jõhvis mõõdeti 1 soojakraad. Sadas nii öösel kui päeval, pidevalt oli pilvine.
  • 2013. aastal oli päevasel ajal küll soe, ent õhtul oli äikest ühes vihmaga, ka öösel sadas ning oli udu.
  • 2012. aastal olid sajuhood, tormituuled ning temperatuur oli kümne kraadi kanti.
  • 2011. aastal oli üle eesti äikest ja vihma, ilm oli jahe nagu ikka!
  • Nagu alati sadas ka 2010. aastal vihma, oli udu ning nädala lõikes mõõdeti külmim öö Jõhvis, kus jaanilaupäeva ööl näitas termomeeter 6,1 kraadi.
  • 2009. aasta jaanipäev oli aga pea et lust ja lillepidu, vihma ei sadanud ning Kihnus oli päeval suisa 25 kraadi sooja, see-eest külmapealinnas Jõgeval küündis temperatuur ainult 11 kraadini. 

Nii jaanipäeva maksimaalne ja minimaalne ilmarekord on sündinud Kuusikul – 1992. aastal oli Kuusikul täpselt 0 kraadi, seevastu 1936. aastal oli täielik leitsak, suisa 31,2 kraadi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles