Itaalia arheoloogid otsivad «Mona Lisa» modelli jäänuseid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maal «Mona Lisa» asub Louvre`is
Maal «Mona Lisa» asub Louvre`is Foto: SCANPIX

Itaalia arheoloogid otsivad kunstnik Leonardo da Vinci kuulsa maali «Mona Lisa» modelliks olnud naise hauda.

Arheoloogid teatasid eile, et nad alustasid väljakaevamisi Firenzes asuvas endises kloostris, kuhu arvatakse olevat maetud modelliks olnud Lisa Gherardini, kirjutab The Telegraph.

Gherardini oli Firenze jõuka siidikaupmehe abikaasa. Enamiku tänapäeva asjatundjate arvates on da Vinci oma maalil kujutanud just seda naist mõistatuslikult naeratamas.

Arheoloogide peamine eesmärk on leida ta koljujäänused ning nende põhjal naise näopilt kokku panna. See annaks võimaluse kindlaks teha, kas maalil on tõesti Gherardinit kujutatud.

«Mona Lisa» on ajaloolasi ja kunstiajaloolasi huvitanud juba sajandeid. See kuulus maal asub Pariisis Louvre`i muuseumis.

Lisaks Gherardinile on da Vinci modellina välja pakutud ka Firenze hertsoginnat, kurtisaani, tänavatüdrukut, kunstniku homokallimat ning isegi da Vincit ennast.

Teadlastemeeskonda juhib kunstiajaloolane Silvano Vincenti, kes möödunud aastal teatas renessansigeeniuse, kunstnik Caravaggio jäänuste leidmisest.

Nüüdsed väljakaevamised leiavad aset Firenze kesklinnas endises Püha Ursula kloostris, kuhu Gherardini võidi matta, kui ta 1542. aastal suri. Ta oli siis umbes 60. eluaastates. Kloostrisse matmisele viitavad ka kirikuraamatu surmaandmed.

Teadlased kasutavad unustatud matmispaikade leidmiseks maapinda läbivat radarit.

Inimjäänuste leidmisel haud avatakse ning uuritakse, kas seal olevad luud võivad kuuluda Gherardini vanuses surnud naisele.

Samuti tehakse leidudele süsinikuuring ning eraldatakse DNA, et võrrelda seda Gherardini laste jäänustest võetava DNAga. Gherardini lapsed on maetud Firenzes asuvasse basiilikasse.

Kuid juba on kuulda ka kahtlusi, kas üldse midagi leitakse.

Möödunud aastal teatas tuntud da Vinci uurija Giuseppe Pallanti, et Gherardini jäänused võidi välja kaevata juba 30 aastata tagasi, kui Püha Ursula kloostri alal ümberehitusi tehti. Siis muudeti osa kloostrist politseijaoskonnaks. Ümberehituse käigus välja kaevatu aga viidi Firenze prügimäele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles