Video: Hollandi randu tabas minitsunami

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi randu tabas minitsunami
Hollandi randu tabas minitsunami Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Sel esmaspäeval, 29. mail tabas Hollandi Zandvoorti ja Katwijki randu minitsunami, mille teadusnimetus on meteotsunami ja mida esineb väga harva.

Briti ja Hollandi meedia teatel keegi ootamatult rannale saabunud veemassi tõttu keegi kannatada ei saanud.

Tegemist on loodusfenomeniga, mida näeb haruharva ja mida ei ole korralikult uuritud. Kohalike teatel randu esmaspäeval kella 5.45 ajal varahommikul tabanud minitsunami kõrgus jäi võrdlemisi madalaks.

Zandvoorti rannalähedase hoone rõdult tehtud videol on näha, kuidas vesi saabub rannale, paisates paate, rannamööblit ja päikesevarje.

Hollandi randu tabas minitsunami
Hollandi randu tabas minitsunami Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Videolõigul on kuulda, kuidas keegi karjub mitu korda «tsunami» nagu ei usuks oma silmi.

Teine video on tehtud Katwijkis, mis asub Zandvoortist 24 kilomeetri kaugusel, ja ka sellel on näha vee tulemist randa. Selles paigas ei olnud ka kedagi rannas ega saanud vigastadada.

Hollandi randu tabas minitsunami
Hollandi randu tabas minitsunami Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ilmateadlased selgitasid, et see oli meteotsunami ehk meteoroloogiline tsunami, mille põhjustab atmosfäärirõhu muutus, mis mõjutab veemasse. See fenomen tekib tavaliselt enne äikesetormi ning Põhjameres näeb seda kevaditi kui vesi on veel jahe.

Eelmised meteotsunamid leidsid Hollandis aset 2004. ja 2006. aastal.

Asjatundjate sõnul tekib enamik tsunamisid, mis on hiiglaslikud lained, maavärina, maalihke või vulkaanipurske tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles