Video: pastafari kannab juhiloa fotol peas makaronisõela

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sean Corbett
Sean Corbett Foto: Youtube

USAs Arizona osariigis sai pastafarismi kummardaja ehk pastafari võimudelt loa lasta end juhiloa foto jaoks jäädvustada makaronisõel peas.

Aol.com teatel selgitas Lendava Spagetiolektise kiriku liikmeks olev mees võimudele, et kui tal ei lubata sõela peas kanda, siis see on riigipoolne diskrimineerimine.

Sean Corbett
Sean Corbett Foto: Youtube

36-aastase Sean Corbetti teatel on ta pastafarist juba pikka aega, süües iga päev makarone ja pastat ning kandes ka makaronide veest nõrutamise sõela peas, kuna see on nimetatud kiriku ametlik peakate.

Corbett poseeris juba üks aasta tagasi juhiloafotol makaronisõel peas, kuid siis lükkas Arizona osariigi maanteeamet selle pildi tagasi teatega, et juhiloa foto peab isik olema peakatteta. Ameeriklase arvates oli tegemist tema diskrimineerimisega.

«See oli kohutav kogemus. Lõpuks ma lihtsalt andsin alla ja tegin tavalise foto, mis pandi juhiloale,» lisas mees.

Kuid selle aasta alguses vahetas Corbett ID-kaarti ja sinna õnnestus tal saada foto, millel ta kannab sõela peas. Siis ta otsustas maanteeametis uuesti proovida, et kas seekord pannakse ta juhiloale sõel peas foto.

«Sain eitava vastuse, et nad ei võta vastu fotot, milles ma kannan makaronisõela peas. Minu arvates vastas makaronisõelaga foto nõuetele, sest mu nägu ei olnud kaetud, ainult pea ülemisel osal oli kate. Lõpuks nad ikkagi väljastasid mulle selle loa sõelaga pildiga, selgitades et nad austavad inimeste religioosseid vaateid,» nentis ameeriklane.

Mehe arvates seisab ta enda õiguste eest ja tegi kõik õigesti, sest USA on vaba maa ja tal on õigus uskuda sellesse, millesse uskuda tahab, olla ka pastafari.

«Paljud on mind mu uskumuste ja suhtumise pärast naeruvääristanud, kuid mind see ei heiduta,» teatas Corbett.

Corbettil on sõela tõttu ajutine luba, kuid ta loodab saada pikka aega kehtiva loa, mille fotol on tal makaronisõel peas.

Mehe sõnul on ta valmis minema riigi vastu kohtusse, kui teda edasi diskrimineeritakse. Ta teeks seda põhjusel, et teised ei peaks samasugust «kannatuste rada» läbima nagu temal on tulnud läbida. 

Lendava Spagetikoletise kiriku ja sellega seotud religiooni lõi 2005. aastal Oregoni ülikooli füüsikatudeng Bobby Henderson, et sellega naeruvääristada kreatsionismi, mille kohaselt maailma lõi jumal, mitte ei toimunud evolutsiooni. Kreatsionismi ehk intelligentset disaini õpetatakse USAs ka koolides.

Pastafarismi õpetuse järgi lõi maailma spagettidest ja lihapallidest koosnev lendkoletis.

Paleontoloogide sõnul võis miljoneid aastaid tagasi elada hiidsisalik, kes võis mõnevõrra oma välimuselt meenutada lendavat spagetikoletist, sest umbes kümme aastat tagasi leiti sellise looma fossiilsed jäänused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles