Soomes kahtlustatakse tüdrukuid koolitulistamise plaanimises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps relvaga
Laps relvaga Foto: Panther Media/Scanpix

Soomes kahtlustatakse, et kolm tüdrukut plaanisid Riihimäel koolitulistamist, olles jõudnud oma plaaniga relvade hankimiseni.

Iltalehti. fi teatel paljastus tüdrukute plaan enne rünnakut, nad peeti kinni ja kuulati üle.

Uurimisel ilmnes, et nad tahtsid kasutada ühe tüdruku isale kuuluvaid relvi, mis nad oleksid varastanud tüdruku kodus olevast relvakapist.

Politseil valmis eeluurimisraport mai keskpaigaks ja see saadeti Lahti prokuratuurile, mille ühe prokuröri Kaisa Hallenberg-Roine teatel ei ole neil veel süüdistus valmis. 

Prokurör lisas, et Riihimäe kolme tüdrukut kahtlustatakse inimelude ohtu seadmises kavandatud koolitulistamise läbi ning lapsed olid oma plaaniga jõudnud relvade hankimise faasi. Ühe kahtlusaluse tüdruku isal on relvi ja nad tahtsid kasutada tema relvi.

Kool ja politsei said tüdrukute plaani jälile möödunud aasta novembris. Üks tüdrukutest hakkas plaanis kahtlema ja ta tahtis sellest loobuda, teatades sellest suhtluskeskkonnas WhatsApp, kust see hakkas levima. Sellest sai teada ühe õpilase eestkostja, kes teatas sellest Riihimäe haridusametnikele, kes võtsid kontakti politseiga.

Politsei otsis kolme tüdruku kodud läbi, kuid nende isiklike asjade seast relvi ja lõhkeainet ei leitud. Soome seaduste järgi ei ole vaja relvi leida, et oleks tegemist kuriteoga. Piisab sellest, kui on olemas kuriteo elluviimise plaan, keegi ärgitab kuriteole või lubab kuriteo toime panna.

Elu ohtu seadva kuriteo plaanimise eest võib kohus määrata kuni nelja aasta pikkuse vangistuse.

Kolmest alaealisest kaks olid selles juhtumist eeluurimise ajal vanglas, kuid nüüdseks on nad vabastatud. Kõik kolm peavad kohtu ette astuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles