Video: kuidas noorest modellist sai Saudi Araabia relvaärimehe «mõnunaine»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jill Dodd
Jill Dodd Foto: twitter.com

Noor ameeriklannast modell Jill Dodd kohtus 1980. aastate alguses Prantsusmaal Cannes’is jõukate ja ilusate peol Saudi Araabiast pärit jõuka relvaärimehe Adnan Khashoggiga ning neil tekkis suhe.

New York Timesi teatel sai Doddist saudi jõukuri haaremis «mõnunaine», lisaks temale oli mehel kolm ametlikku ja 11 liignaist.

Ameeriklanna sõnul sai temast lõpuks põhiarmuke, kuid teda huvitas moekunst ning heldekäelise jõukuri abil sai ta lõpuks minna seda eriala õppima.

Dodd lõpetas selle ebavõrdse suhte, kuna HI-viirus ja aids olid hakanud levima ning ta tahtis moealal kätt proovida.

Nüüdseks on 57-aastane Jill Dodd tuntud moekunstnik ja edukas ärinaine, keda tuntakse ta rõivafirmast Roxy.

Doddi teekond Saudi Araabia haaremisse sai alguse 1980. aasta augustis, mil tema ja ta mänedžer olid kutsutud Cannes’is rikkurite Le Pirate peole. Üsna kesise välimusega, kiila peaga ja ülekaaluline relvakaupmees märkas Doddi ja kutsus ta tantsima.

Jill Dodd / Twitter.com
Jill Dodd / Twitter.com Foto: twitter.com
Adnan Khashoggi
Adnan Khashoggi Foto: SHAWN BALDWIN/NYT/Scanpix

Pärast pidu viis mees naise oma luksusjahile Nabila. Seda jahti kasutati 1983. aasta James Bondi filmis «Never say never again» («Ära iial ütle iial»), milles mängis peaosa Sean Connery. Hiljem kuulus jaht Brunei sultanile ja siis USA kinnisvaramagnaadile, nüüdsele USA presidendile Donald Trumpile, kes selle 1990. aastatel võlgade katteks maha müüs.

Dodd meenutas aastakümneid tagasi Cannes’is juhtunut: «Võtsin luksuslikus majas vanni ja siis kutsus ta mind voodisse ning selgitas, et minust saab tema üks «mõnunaistest». Saudi Araabia seaduste järgi tohib mehel olla kolm ametlikku abikaasat ja kuni 11 liignaist. Ta ütles, et pean allkirjastama dokumendi, millega ma olen nõus liignaiseks hakkama, ma andsid allkirja ja minust sai Adnani haaremi liige».

Doddi sõnul oli ta Khashoggist 24 aastat noorem, mees külvas ta üle tähelepanu ja kingitustega, samas pidi ta meest jagama veel mitme naisega.

Khashoggit tuntakse seni tema tähtsast rollist Iraani-Kontra afääris, milles ta oli vahendaja rollis, vahetades pantvangi relvade vastu.

See afäär sai alguse 1986. aastal, kui Liibanoni väljaandes Shiraa ilmus artikkel, milles väideti, et USA presidendi Ronald Reagani rahvusliku julgeoleku nõunik Robert McFarlane käis salaja Teheranis, et anda Iraanile sõjalist varustust. Reagan pidas Iraani terroristlikuks riigiks ja eitas relvade müüki.

Iraani võimuesindajad kinnitasid McFarlane’i külastust, lisades, et ameeriklased võeti viieks päevaks pantvangi ja siis saadeti riigist välja. Iraan ei tahtnud tunnistada, et nad ajasid USAga salaja relvaäri. Liibanoni andmetel oli USA ja Iraani relvatehingu põhjuseks ameeriklasest pantvang David Jakobsen, kes Saudi Araabia relvaärimehe Adnan Khashoggi abiga pääses vabadusse.

Doddi sõnul elas ta mõnda aega haaremielu, kuid kummalised juhtumid, intriigid ja skandaalid ning kartus nakatuda suguhaigusse pani teda mõtlema lahkumise peale.

Ameeriklanna loobus «mõnunaise» rollist 1982. aasta suvel ning seitse aastat hiljem oli ta moe valdkonnas edukas.

Californias Marini maakonnas elav Dodd abiellus hiljem ja sai kolm last. Naise sõnul häbeneb ta seni oma noorusaega, mil ta oli Saudi Araabia jõukuri haaremis, kuna teda peetakse mõnes mõttes ikka litsiks.

«Ma ei teinud Adnaniga koos olles mingeid järeleandmisi, jäin iseendaks ja ma ei kahetse tegelikult seda aega,» selgitas Dodd.

Jill Dodd kirjutas oma kogemusest raamatu «The Currency of Love. A Courageous Journey to Finding the Love Whitin» («Armastusvaluuta. Enesearmastuse leidmise julge teekond»), mis ilmub USAs lähiajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles