Pariisi linnapea nõuab tumedanahaliste feministide festivali keelamist, kuna see diskrimineerib heledanahalisi (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Hidalgo
Anne Hidalgo Foto: ISA HARSIN/SIPA/ISA HARSIN/SIPA/Scanpix

Prantsusmaa Pariisi linnapea Anne Hidalgo arvates tuleks tumedanahaliste feministide Nyansapo festival keelata, kuna sinna ei ole heledanahalised oodatud, olles nende suhtes diskrimineeriv.

Nyansapo festival, mis reklaamib ennast kui tumedanahaliste feministide sündmust, peaks aset leidma 28. – 30. juulini Pariisi La Générale kultuurikeskuses, edastab The Guardian.

Festivali lehekülje kohaselt on neli viiendikku festivalialast ainult tumedanahaliste feministide jaoks, üks osa on tumedanahaliste naiste ja meeste jaoks ning ülejäänud väike ala kõikide jaoks.  

Hidalgo teatas Twitteris, et ta mõistab sellise sündmuse hukka, kuna üldjoontes ei saa seal heledanahalised osaleda, kuna nende jaoks puudub ala.

«Nõuan selle festivali keelamist ja organiseerijate kohtu alla andmist, kuna nad on diskrimineerijad,» teatas Pariisi linnapea.

Politseiprefekt Michel Delpuech teatas, et politseil puuduvad selle sündmuse kohta andmed, selgitades samas, et nad tegutsevad tuginedes Prantsuse Vabariigis kehtivatele seadustele, põhimõtetele ja väärtustele.

Prantsuse rassismi ja antisemitismi vastased organisatsioonid arvavad, et nimetatud sündmus on diskrimineeriv. Ühendus SOS Racisme teatas, et «see sündmus on viga, kuna rõhutatakse etnilist vahetegemist».

Rahvusvaheline rassismi ja antisemitismi vastane ühendus viitas Pariisi sündmuse puhul USA tumedanahalisele inimõiguslasele Rosa Parksile öeldes, et «Parks pööraks seda kuuldes hauas ümber».

Tumdanahaliste feministide sündmust kommenteeris esimesena Prantsuse paremäärmusliku partei esindaja Wallerand de Saint-Just. Tema arvates aitab Pariis nimetatud sündmust lubades kaasa rassismi ja antisemitismi levikule.

La Générale kultuurikeskus, kus tumedanahaliste feministide sündmus aset leiab ning selle organiseerija, naisteühendus Mwasi selgitasid, et paremäärmuslased üritavad neid näidata negatiivses valguses ja nende kohta jagatakse meelega valeinformatsiooni.

«Meid teeb rassismile viitamine ja manipuleerimine kurvaks,» teatasid tumedanahalised feministid.

Möödunud aastal kajastasi Prantsuse meedia ulatuslikult Kirde-Prantsusmaal Reims’is toimunud «dekoloniseerimise suvelaagrit». Ka see sündmus tõi kaasa kriitika, et tegemist on millegi rassistlikuga. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles