Lapimaa linnumunaröövlid küsivad muna eest 5000 eurot

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnumunad
Linnumunad Foto: Panther Media/Scanpix

Soome võimud teatasid, et Lapimaal on tekkinud probleem rahvusvahelise kurjategijate jõuguga, mis röövib linnumune, müües neid kalli hinnaga.

Väljaanne Lapin Kansa kirjutas, et tegemist on kurjategijatega, kes hävitavad looduskeskkonda ja kahjustavad linnupopulatsioone.

Võimud esitasid meedia ja sotsiaalmeedia vahendusel inimestele üleskutse, et kui nad looduses viibides näevad kahtlast tegevust, annaksid sellest politseile märku.

«Ühe muna eest võidaks küsida isegi 5000 eurot. Tavaliselt on pesas mitu muna ehk ühe pesakonna munade müügiga võib üsna hästi teenida,» selgitas Lapimaa looduskeskuse Lapin ely esindaja Taina Kojola.

Linnumunad
Linnumunad Foto: Panther Media/Scanpix

Ta lisas, et maailmas on palju linnumunade kollektsionääre, kes on haruldaste ja ka tavalisemate lindude munade eest nõus maksma väga palju.

«Linnumunakollektsionäärid on nagu kunstikollektsionäärid, nad koguvad kalleid objekte, kuna nende sissetulek seda võimaldab. Samas saavad nad neid näidata ainult neile, kes on nendega niiöelda samas paadis,» lausus loodusekspert.

Kojola sõnul on linnumunade röövimisel pikk ajalugu, tegemist ei ole 20. – 21. sajandi ilminguga.

«Soomes olid varem munaröövliteks kohalikud, nüüd aga on kohal «rahvusvaheline meeskond». Tegemist on hästi organiseeritud gängiga, mis on suutnud linnumune Soomest salaja välja viia. Kuna linnumunaröövlite jälile on raske jõuda, siis võib oletada, et neil on Soomes abistajaid, kes samuti sellest ärist kasu saavad,» teatas soomlanna.

Ta jätkas, et kuna Soomes on palju metsa, mida ei ole võimalik kogu aeg kontrollida ning üle piiri pääseb võrdlemisi kergelt, siis on röövlitel lihtne tegutseda.

Kojola sõnul on linnumunade röövimisega seotud kindlasti kohalikud, sest võõrad ei oska Lapimaa looduses orienteeruda ja pesi otsida.

«Paar aastat tagasi tabasime linnurõngastaja, kes kuulus sellisesse gängi ja sai linnumunade röövimisest kasu. Selliseid inimesi on kindlasti veel,» nentis asjatundja.

Kojola lisas, et looduses liikuvad inimesed saavad võime aidata, hoides silmad-kõrvad lahti ja andes kahtlasest tegevusest märku.

Kojola sõnul on nad teavitanud ka piirikontrolli, et tollitöötajad hoiaksid võimalike kahtlusaluste suhtes silmad lahti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles