Surfari väide: haid tunnevad naiste «päevade» lõhna ja selle tõttu ründavad inimesi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laird Hamilton
Laird Hamilton Foto: Jason Merritt/AFP/Scanpix

Ameeriklasest tuntud surfari arvates saab hairünnkutes osaliselt süüdistada naisi ja nende kehatsüklit.

53-aastane Laird Hamilton sõnas kolmapäeval Californias Malibus teleintervjuus, et haid võivad tunda naiste «päevade» lõhna ning selle tõttu ründavad ujujaid ja surfajaid, edastab Huffington Post.

Laird Hamilton
Laird Hamilton Foto: Jason Merritt/AFP/Scanpix

Surfar lisas, et tänapäeval ei loobu naised ka menstruatsiooni ajal aktiivsest eluviisist, käies ujumas ja surfamas.

«Naised teevad ka «päevade» ajal veesporti, hoolimata hügieenivahenditest, võib ikkagi mingi kogus verd merre sattuda, samuti võivad mereloomad, kaasa arvatud haid, tunda verelõhna. Inimesed ei näe ega tunne seda, mida tunnevad haid. Seega saab naisi süüdistada kaudselt hairünnakutes,» teatas spordistaar.

Hai
Hai Foto: /Caters News Agency/Scanpix

California ülikooli haiteadlase Chris Lowe’i sõnul on tuntud surfari informatsioon vale ja naisi ei saa hairünnakutes süüdistada.

Ta selgitas, et naine kaotab menstruatsioonitsükli jooksul 35 – 50 milliliitrit verd, mis on võrdlemisi väike kogus. Haid tunnevad ookeanis olevat vere lõhna, kuid menstruatsioonivere, mis võib vette sattuda, kogus on selleks liiga väike, et haid seda tunneksid.

«Tegemist on valearusaamaga või linnalegendiga, mis on aastakümneid väga visalt püsinud. Naistest võib «päevade» ajal mingi kogus verd merevette sattuda, kuid see kogus on sama väike, kui näiteks surfari kergest vigastusest vette jõudnud veri,» lausus teadlane.  

Hai tekitatud vigastus
Hai tekitatud vigastus Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Lowe’i sõnul ei ründa haid näiteks lapsi, kelle käsi ja jalg on mänguhoos vigastada saanud ning kelle verd on vette jõudnud. Sama kehtib ka naiste kohta, kelle kehast ühel või teisel põhjusel satub merevette verd.

«Hai kohalemeelitamiseks on vaja vähemalt mineraaliveepudelitäis verd, kuid sportlaste väikestest vigastustest ja naiste kehast merre sattuva vere kogus on praktiliselt olematu,» nentis haiuurija.

Low sõnul lahustub vette sattunud väike kogus inimverd praktiliselt olematuks.

Ameeriklasest haiuurija Ralph Collier tegi mõned aastat tagais katseid, kas naiste menstruaalveri ja inimese teised kehavedelikud meelitavad haisid ligi. Ilmnes, et haidele ei meeldi menstruaalveri, vaid meie soolestikust pärit lima, mis väljub koos väljaheitega.

Samas olid haid kohe kohal, kui vees oli vigastatud mereloomi, kaasa arvatud merisaarmaid ja vaalalisi.

«Inimveri erineb oma koostiselt mereloomade verest ja selle tõttu ei pruugi haid seda alati tunda,» selgitas teadlane.

National Georgaphic on mitmes artiklis rõhutanud, et haidele tegelikult inimliha ja -veri ei maitse, kuna neis on palju rauda, mis haidele on ebameeldiv.

Teadlaste sõnul on hairünnakud tegelikult üsna harvad, kuid meedia puhub need üles, kuna tegemist ei ole just sageli toimuvaga. Nad jätkasid, et suurem võimalus on tänapäeval hukkuda liiklusõnnetuses või terroristi käe läbi kui hai rünnakus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles