Video: Manchesteri enesetapupommitaja helistas enne rünnakut emale ja palus andeks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sky News videokaader, millel on Salman Abedi
Sky News videokaader, millel on Salman Abedi Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Sel esmaspäeval, 22. mail Ühendkuningriigis Manchesteris pommi plahvatama pannud mees helistas enne seda oma emale ja palus temalt andeks.

50-aastane Samia Tabbal oli pärast plahvatust üks neist Abedi Liibüas Tripolis elavatest sugulastest, kes Liibüa võimude poolt kinni peeti ja üle kuulati, edastab The Telegraph.

Liibüa politsei terrorismivastase üksuse esindajad avalikustasid, et ema teatel helistas ta poeg esmaspäeval talle ja palus talt andestust.

Sky News videokaader, millel on Salman Abedi / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Sky News videokaader, millel on Salman Abedi / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

«Ema sai aru, et ta poeg jätab temaga hüvasti,» selgitas Liibüa politsei esindaja Ahmed bin Salem.

Samia Tabbali, kes on Tripoli ülikooli tuumafüüsik, sõnul käis poeg neil Liibüas külas, kuid mõned päevad enne plahvatust läks Manchesteri tagasi. Ema oli juba mõnda aega arvamusel, et ta poeg on radikaliseerunud ja ühiskonnale ohtlik.

Salman Abedi
Salman Abedi Foto: -/AFP/Scanpix

Pärast plahvatust arreteeriti lisaks emale ka Abedi isa Ramadan ja noorem vend Hashim.

Hashim oli internetis väitnud, et ta vanem vend, kes elab Manchesteris, tegeleb pommide valmistamisega, suhtleb Islamiriigiga ja plaanib kuskil rünnaku korraldada.

Abedi vanemad põgenesid Liibüast  diktaator Muammar Gaddafi režiimi eest Ühendkuningriiki, kus sündinisid nende kaks poega ja tütar, lastel on Briti kodakondsus. Pärast Gaddafi kukutamist 2011. aastal läksid nad Liibüasse tagasi.  

Abedi õe Jamona väitel kavatses ta vend teha «armastusest islami vastu» enesetapurünnaku, makstes  samas kätte USA õhurünnakute eest Süürias.

Õde  lisas, et ta vend muutus viimastel aastatel, olles varasemast sõjakam ja vägivaldsem. Ta oli veendunud, et kõik läänes elavad moslemid on ohus.

Manchester Arenal toimus rünnak vahetult pärast USA popstaari Ariane Grande kontserti, hukkus 22 inimest, kelle seas oli lapsi ja noori ning ligi 60 inimest sai vigastada. 

Ariana Grande
Ariana Grande Foto: MEGA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles