Video: müsteerium Džomolungmal, kes on neli tundmatuna hukkunud alpinisti?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džomolungma säramas päikeses
Džomolungma säramas päikeses Foto: Tashi Sherpa/AP/Scanpix

Nepali šerpad, kes läksid maailma kõrgeimal mäel hukkunud slovakist mägironija surnukeha alla tooma, leidsid telgid, milles oli veel neli surnukeha.

49-aastane alpinist Vladimir Strba hukkus möödunud pühapäeval neljanda vahelaagri lähedal, edastab Reuters.

Šerpad leidsid Strba, kuid neljandast vahelaagrist veel kaks telki, milles oli neli hukkunut. Nepali väljaande Himalayan Times teatel oli kaks hukkunutest nepallased ja kaks olid välismaalased, üks neist oli naine.

Šerpade teatel olid telgid surnukehadega umbes 8000 meetri kõrgusel niinimetatud surmatsoonist, kuna seal on hapnikku vähe. 

Nepali šerpade ühenduse esindaja Ang Tshering Sherpa teatel tehakse kõikide hukkunute isik kindlaks, kuid see võtab aega.

«Võimalik, et tegemist oli iseseisvalt, mitte grupiga koos mäele läinutega. Üksinda mineku luba on odavam, võib-olla taheti raha kokku hoida,» teatas Ang Tshering Sherpa.

Nepali võimud teatasid eile, et mäelt leitud surnukehad ei ole sellest ronimishooajast, vaid mõnest varasemast. Võimude teatel kontrollisid nad üle sellel ronimishooajal Džomolungma loa saanud alpinistid, kuid keegi nende andmetel mäel kadunuks ei jäänud.

«Võin kinnitada, et leitud isikud ei läinud mäele sel hooajal,» teatas Nepali alpinismiturismi ameti juht Durga Dutta Dhakal.

Alpinistid Džomolungmal
Alpinistid Džomolungmal Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Dhakali teatel on Džomolungmal sel ronimishooajal hukkunud viis mägironijat, kes suundusid mäele Nepali poolelt. Hiina poolt roninutest on hukkunud üks alpinist.

«Meil on täpsed andmed selle ronimishooaja kohta. Mäelt leitud hukkunute nimed ei ole teada, samuti see, mis aastal nad hukkusid, kuid varustus lubab oletada, et mitte just väga kaua aega tagasi,» lisas nepallane.

Alpinistid Džomolungmal
Alpinistid Džomolungmal Foto: Adrian Ballinger/AP/Scanpix

Nepali võimud ei tea veel, miks nimetatud neli alpinisti hukkusid, kuid Džomolungmal ronimise kohta blogi pidav ameeriklasest mägironija Alan Arnette arvas, et kaks telkkonda hukkusid vingugaasi tõttu. Ta selgitas, et paljud alpinistid kasutavad telgis matkapliiti, kuid kui korralik õhuvahetus puudub, võib see ohtlik olla.

Džomolungma esmavallutajateks olid 1953. aastal uusmeremaalane Edmund Hillary ja šerpa Tenzing Norgay. Sellele 8848-meetrisele mäele on nüüdseks roninud üle 5000 alpinisti, hukkunud on umbes 300.

Sel aastal on Nepali võimud andnud välismaalastele 371 ronimisluba, mis on 90 luba rohkem kui möödunud aastal.  11 000 dollarit maksvad ronimisload on Nepalile tähtis sissetulekuallikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles