Natsisõduritele anti kristall-metamfetamiini?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natsisõduritele anti kristall-metamfetamiini? Fotol Saksa sõdurid 1941. aastal Venemaal
Natsisõduritele anti kristall-metamfetamiini? Fotol Saksa sõdurid 1941. aastal Venemaal Foto: SCANPIX

Saksamaa sõjameditsiini uurimise instituudi uuring näitas, et Teise maailmasõja ajal jagati natsi-Saksamaa sõduritele kristall-metamfetamiini, et nad lahingutes kauem vastu peaksid ning pikema perioodi jooksul võitlusvalmid oleksid.

Adolf Hitleri propaganda rõhutas, et aaria rassi hoiab tugeva ja tervena sport ning halbadest harjumustest nagu suitsetamisest ja alkoholi tarbimisest loobumine, kirjutab Daily Mail.

Tegelikkuses jagasid natsiarstid sõduritele tervist hävitavaid aineid, mis hoidsid pikalt virgena.

Poola, Hollandi, Belgia ja Prantsusmaa anastamise ajal kasutasid sõdurid kristall-metamfetamiini. Seda jagati kui Pervitini nimelist ravimit.

Kui natsi-Saksamaa 1941. aastal asus Nõukogude Liitu vallutama, tarbisid seda narkootikumi juba sajad tuhanded sõdurid.

Wehrmachti meditsiinidokumentides seisab, et 1939. – 1945. aastani jagati laiali 200 miljonit Pervitini tabletti.

«Narkootikumid olid Hitleri salarelv. Neid kasutati veel ka siis, kui sõda oli juba kaotatud,» sõnas kriminoloog Wolf Kemper.

Samuti arendati natsi-Saksamaal kokaiinil põhinevaid stimulante, mida katsetati koonduslaagri vangide peal.

Sachsenhauseni koonduslaagri vangidele anti ainet, mis kandis nimetust D-IX. Dokumentides seisab, et vangid suutsid 100 kilomeetrise rännaku läbida kiiresti ja puhkamata.

Teise maailmasõja ajal peeti Idarindel kõige karmimad lahingud. 1942. aasta jaanuaris jäid 500 Saksa sõdurit talvise miinus 30 kraadi juures Vene vägede lõksu ja nad püüdsid põgeneda. Meeste moraal langes kiiresti. Meditsiiniohvitser langetas otsuse anda võitlejatel Pervitini.

«See mõjus. Nende enesekindlus tõusis ja enam ei olnud suremisest või alla andmisest juttugi,» seisab mälestustes.

Väidetavalt on Saksamaa esimene riik, kus võeti sõjategevuses narkootikumid kasutusele. Teada on, et Prantsuse-Preisi sõja (1870 – 1871) järgselt oli suurel osal sõduritel morfiinisõltuvus.

Prantsusmaa on kasutanud samuti sõdurite vastupanuvõime suurendamiseks psühhotroopseid aineid.  Aafrikas olnud Prantsuse sõduritele anti kola pähkli ekstrakti. Selle tulemusena ei olnud sõduritel raske Aafrika kuuma päikese all kilomeetreid marssida.

Hilisemal ajal on kolapähkli ekstrakti lisatud šokolaadile. Tänapäeval jagatakse sõduritele seda ekstrakti sisaldavaid šokolaaditahvleid.

Vene sõdurid on ajast aega toetunud hoopis viinale ja muudele alkohoolsetele jookidele. Teise maailmasõja ajal jagati Nõukogude Liidu kõrgem väejuhatuse käsul sõduritele viina, kuna see tõstis moraali.

Metamfetamiin on amfetamiini teisend, mille mõju on kiirem ja tugevam kui amfetamiinil.

Metamfetamiin on valge, enamasti sinaka varjundiga pulber. Võib olla ka kristalli, jämeda soola või purustatud klaasi sarnane.

Kasutajad tunnevad energia- ja joovastuslainet, nad tunnevad end erksalt ja enesekindlalt.

Metamfetamiin tekitab tugevat sõltuvust. Sõltlane ei suuda ilma aineta elada ja vajab enda hästi tundmiseks üha uusi koguseid. See aine tekitab ajukahjustusi, samuti pikaajalisi mälu- ja liikumishäireid. Kannatada võivad saada ka neerud, maks ja süda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles