Video: kas Ivanka Trumpis võib tulevikus saad USA esimene naispresident?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivanka Trump
Ivanka Trump Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix

Briti kanal Channel 4 tegi USA presidendi Donald Trumpi tütrest Ivanka Trumpist dokumentaalsaate, milles kuulsalt naiselt küsitakse, kas temast võib tulevikus saada Ameerika Ühendriikide esimene naispresident.

35-aastase Ivanka Trumpiga intervjuu teinud saatejuhi Matt Frei sõnul on esileedi roll Donald Trumpi tütrel Ivankal, mitte ta abikaasal Melania Trumpil, kes kuni juuni lõpuni elab New Yorgis, edastab The Independent. 

Ivanka Trump
Ivanka Trump Foto: CHIP SOMODEVILLA/AFP/Scanpix

«President Trumpi tütrel on administratsioonis tähtis roll, mis aina on suurenenud. Lisaks kuulub Trumpi nõunike hulka ka Ivanka mees Jared Kushner. Matt Frei oskas oma teravate küsimustega tuua esile, milline Ivanka on ja millist rolli ta mängib. Võimalik, et meie ees seisab tulevane naispresident,» teatas Channel 4 programmijuht Tom Porter.

Ivanka Trump / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix
Ivanka Trump / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

Brittide sõnul usaldab Trump oma tütart Ivankat ja väimees Jaredit täielikult, andes neile tegutsemisel vabad käed.

Ivanka Trump on olnud  Donald Trumpi kohtumistel mitmete tähtsate riigijuhtidega, kaasa arvatud Kanada peaministri Justin Trudeau ja Jaapani peaministri Shinzo Abega. Möödunud kuul külastas Ivanka Trump Berliini, kus tal oli kohtumine kantsler Angela Merkeliga.

Ivanka Trump
Ivanka Trump Foto: Michael Sohn/AP/Scanpix

«Aeg näitab, kas ma teen head tööd, kuid olen kindel, et mu isa ja ta administratsioon on edukad. Aitan sellele kaasa,» teatas USA esitütar.

Ivanka Trumpi küsitlenud Matt Frei uuris, kas Ivanka Trump võiks 2024. aasta presidendivalimistel kandideerida.

Ivanka Trump
Ivanka Trump Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

«Kas Ivanka Trumpi 2024. aasta valimiskampaania plakatid tuleks juba välja otsida?» küsis intervjueerija, kuid Ivanka vastas, et veel mitte, sest poliitika on karm «äri» ja ei ole teada, mis tulevik toob.

Ivanka Trump on varasemal ajal olnud üsna poliitikakauge ja ärikeskne, kuid viimase paari aasta sündmused näitavad, et ta on poliitikas aina sügavamale «sukeldunud».

Ivanka Trump
Ivanka Trump Foto: John Minchillo/AP/Scanpix

Möödunud aasta novembris, kui Donald Trump valimised võitis, küsiti Ivanka Trumpilt, et kas temast saab oma isa administratsiooni töötaja. Ivanka sõnas siis, et ta ei ihka sellist ametikohta ja ta tahab jääda presidendi tütreks, kuid nüüdseks on pilt teine.

Politoloogide sõnul ei ole Ivanka Trumpi puhul poliitilise kogemuse puudumine miinuseks, pigem on see positiivne, sest tal on aega õppida ja end õigest küljest näidata.

«Ta on juba nüüd edukas, olles konservatiivsete vaadete pooldaja, samas aga ei sekku liiga agressiivselt poliitikasse,» teatasid politoloogid.

Nad lisasid, et USA on poliitilises mõttes üllastustemaa ning ei saa välistada, et Ivanka Trump 2024. aastaks tõesti oma kandidatuuri üles seab.

USAs on teada mitu perekonda, kellel on olnud Valge Maja ambitsioone. George Walker Bush sai kaheksa aastat pärast oma isa George Herbert Walker Bushi presidendiks, vahepeal oli presidendiks Bill Clinton.

15 aastat pärast president Bill Clintoni ametiaja lõppu kandideeris ta naine, endine USA välisminister Hillary Clinton USA presidendiks, kaotades Donald Trumpile.

Teine ja kuues USA president, John Adamas ja John Quincy Adams, olid isa ja poeg. 23. president William Harrison oli üheksanda presidendi William Harrisoni pojapoeg.

USA 35. president John Kenndy kuulus poliitikute dünastiasse. Alates 1946. aastast ei ole selle dünastia liikmeid vaid kahel korral olnud riigiametis juhtivatel kohtraldel, 22. detsembrist 1960 kuni 20. jaanuarini 1961 ja 3. jaanuarist 2011 kuni 3. jaanuarini 2013.

2015 - 2016 toimus vanade poliitiliste dünastiate vastu «mäss», sest presidendiks kandideeris ja sai kinnisvaraärimehena tuntud Donald Trump.

Donald Trump, USA president.
Donald Trump, USA president. Foto: CNP/Ron Sachs/CNP/Sipa USA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles