Video: lennuki mootorisse imetud mereväekadett jäi ellu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A6 Intruder
A6 Intruder Foto: Wikipedia.org

Sotsiaalmeedias on video, millel on näha mereväekadetti, kes sattus 1991. aastal Pärsia lahe sõja ajal lennukikandjal USS Eisenhower olnud ründelennuki reaktiivmootorisse, kuid jäi ellu.

Mootorisse sattunud 21-aastane John Bridge pääseb pea- ja käevigastustega ning arvatakse, et ta elu päästis asjaolu, et ta sattus mootorisse käsi ees, andes ta kaaslasele aega lennukimootor seisma panna.

20. veebruaril 1991. aastal jäädvustatud videol on näha Bridgetit kontrollimas A6 Intruder lennukit enne starti. USA merevägi ja õhujõud kasutasid Grumman A6 Intruder lennukeid 1963 – 1997.

Bridget on lennuki juures, kuid äkki imeb mootor ta endasse, kuid lähedal olnud kaaslased näitasid piloodile, et ta mootori seiskaks.

Hiljem on Bridgetit jäädvustatud sidemes pea ja kätega.

Bridgetiga samal ajal lennukikandjal olnud ohvitser Daniel Streckfuss selgitas, kuidas kaaslasel õnnestus elle jääda.

«A6 Intruderi mootori disain aitas tal ellu jääda. Selle lennuki mootoril on etteulatuv osa, olles propelleri eelne pikendus. Kui mootor oli ta sisse imenud, siis sirutatud käsi päästis ta halvimast. Mootor imes eelkõige ta jopet, kiivrit ja prille, mis aeglustasid mootori tööd. Pärast mootori seiskumist kulus ligi kolm minutit, et teda kätte saada. Ülejäänud teekonnal teda enam lennukikandja tekil näha ei olnud ja see on arusaadav,» teatas Streckfuss.

Bridgeti ebatavalist ellujäämist on näidanud mitmed saated, kus räägitakse juhtumitest, millest inimesed on ekstreemsest olukorrast eluga pääsenud.

A6 Intruder on Grumman Aerospace kahemootoriline ründelennuk, mid kasutasid 1963 – 1997 nii USA merevägi kui õhujõud. Sellest on mitmeid erinevaid variante.

A6 Intruder tõusmas lennukikandjalt õhku / wikipedia.org
A6 Intruder tõusmas lennukikandjalt õhku / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org
A6 Intruder / wikipedia.org
A6 Intruder / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles